У Піщанській колонії на Вінниччині незаконно віддали землю «в оренду» аграріям

Новини Вінниці / У Піщанській колонії на Вінниччині незаконно віддали землю «в оренду» аграріям

У ДУ «Піщанська виправна колонія №59» самовільно розпоряджались землями державної форми власності. Угіддя віддали в оренду місцевим аграріям. Втім, коли факти викрилися, через суд пахотні гектари почали повертатися.

У пресслужбі Вінницької обласної прокуратури повідомляють, що Тульчинською окружною прокуратурою виявлено порушення під час розпорядження землями державної власності, які перебувають у користуванні установи виконання покарань.

Встановлено, що установа уклала із сільгосппідприємством договір про спільний обробіток землі, фактично передавши 50 га земель вартістю 5,2 млн грн у платне користування (оренду).

«Водночас, відповідно до чинного законодавства, пенітенціарні заклади не мають повноважень розпоряджатися державними землями, наданими їм у постійне користування з метою залучення засуджених до суспільно корисної праці, забезпечення їхнього професійно-технічного навчання та отримання прибутку від господарської діяльності.

Відтак, задля відновлення законності у розпорядженні державними землями та запобігання зміни їх цільового призначення, прокуратура звернулася до суду із позовом про визнання договору недійсним та повернення земельних ділянок», - вказують у прокуратурі.

Під час розгляду справи Господарським судом Вінницької області прийнято рішення про закриття провадження у зв’язку з добровільним розірванням договору та поверненням земельних ділянок.

За інформацією NaПарижі, мова йде про Піщанську виправну колонію, розташовану у селищі Трудове.

«На сьогодні у судовому провадженні перебуває ще одна справа за позовом Тульчинської окружної прокуратури про повернення аналогічних  земельних ділянок державної власності загальною площею 115 га вартістю 12 млн грн у розпорядження виправної установи», - додають у прокуратурі.