У МОЗ відмовилися від захисних костюмів вінницького виробника, а китайські у лікарнях не отримали через форс-мажор

Новини Вінниці / У МОЗ відмовилися від захисних костюмів вінницького виробника, а китайські у лікарнях не отримали через форс-мажор

Китайська компанія, у якої Міністерство охорони здоров'я замовила партію захисних костюмів, повідомила про форс-мажорі обставини, й не доставила вантаж заявленої дати - 1 травня. В той час вінницькі підприємці, виробляють захисні костюми з необхідний МОЗ стандартом вдвічі дешевше китайських.

Китайська компанія, у якої Міністерство охорони здоров'я замовила партію захисних костюмів, повідомила про форс-мажорі обставини, й не доставила вантаж до заявленої дати - 1 травня. В той час вінницькі підприємці, виробляють захисні костюми за необхідним МОЗ стандартом вдвічі дешевше китайських. Але чиновники їх проігнорували, посилаючись на "невідоповідність" цим стандартам. 

Відомо, що відомство планувало закупити українські костюми, але потім відмовилося від замовлення і замовило 70.000 костюмів за кордоном, але по ціні на 40% дорожче. Свої дії у міністерстві пояснили тим, що українські костюми не відповідають стандарту 14126 "Одяг захисний. Захист від інфекційних агентів".

Благодійний фонд "Пацієнти України" на сторінці в Facebook заявив:

"Наш фонд закуповує захисні костюми з тим же стандартом, про який так добре відгукується Міністерство - по 215 грн! Костюми - українського виробництва, їх відшиває ТОВ Тезаурус, яке знаходиться у Вінницькій області. Фото паспорта на захисні костюми, в якому зазначено стандарт EN 14126: 2003 додаємо", - заявили у фонді.

Зазначимо, то ТОВ "Тезаурус" розташщована у Якушинцях Вінницького району. Її власники Володимир і Олександр Грищенки, переселенці з Луганщини, які у 2014-му налагодили власне виробництво на новому місці та запезпечують спецодягом пожежні частини. 

У відповідь на закиди у непрозорому визначенні компанії-постачальника в ДП "Медзакупки" повідомили про тиск з боку Міністерства охорони здоров'я, відповідності стандартам лише китайської продукції та форс-мажор, який виник з переможцем тендеру - маловідомою ТОВ "Меddiv"... У листі МОЗ повідомили, через що виникла затримка з доставки дорогих захисних костюмів:

"З 25 квітня, підприємства, що експортують медичний захисний одяг, і які мають сертифікацію або реєстрацію згідно іноземних стандартів, повинні подати письмову декларацію під час митного оформлення. Обов'язково продукція повинна відповідати стандартам якості і вимогам безпеки країни-імпортера (регіону), і митниця буде перевіряти і випускати її відповідно до переліку (списку) підприємств-виробників, які отримали сертифікацію або реєстрацію згідно іноземним стандартам ".

Також компанія "Меddіv" заявляє, що вся ця процедура займатиме додатково не більше 10 днів.

"Китайська компанія-виробник в своєму листі зазначає, що компанія "подала заявку", аби отримати реєстрацію і мати можливість експортувати продукцію. Не дивно, що компанія не знала про ці нововведення раніше, та й взагалі цікаво, поставляла вона раніше за кордон. Компанія відзначає також, що зазвичай оформлення займає до 10 днів, але... може бути довше, оскільки в Китаї 1-5 травневі свята!.. тобто замість того, щоб купити костюми в Україні по 215 грн як волонтери, МОЗ замовив їх в Китаї по 488 грн, але незрозуміло коли ті приїдуть", - зазначає "Українська правда".

А вінницьку продукцію за бюджетні кошти лікарі могли б давно отримати.