У Москві кажуть про першу «масовану атаку» невідомими дронами

Новини Вінниці / У Москві кажуть про першу «масовану атаку» невідомими дронами

За різними даними від 25 до 32 безпілотників атакували Москву вночі 30 травня, пошкоджено щонайменше два багатоповерхові будинки. Російські ЗМІ повідомляють, що більшість дронів було збито на підльоті до столиці.

«Слідчі Слідчого комітету розслідують факти падіння безпілотних літальних апаратів на будівлі в Москві. Унаслідок падіння безпілотних літальних апаратів у кількох будівлях у Москві є незначні пошкодження. Крім того, низку безпілотних літальних апаратів було збито силами російської ППО на підльоті до Москви», - заявили у Слідчому комітеті РФ.

Повідомляють, що нібито більшу частину з них збили сили ППО в Підмосков'ї, а частина безпілотників нібито зачепилися за дерева і дроти, оскільки летіли на надмалій висоті.

За даними Telegram-каналу «База», у житлові будинки врізалися три безпілотники, один із цих БпЛА ніс вибухові пристрої, які не здетонували.

Хоча Слідком запевняє, що постраждалих немає, мер Москви Сергій Собянін повідомив, що по медичну допомогу звернулися двоє людей, але нібито госпіталізація їм не знадобилася.

Він також додав, що «з метою безпеки на час роботи екстрених служб» вирішили евакуювати жителів кількох під'їздів у двох будинках, які постраждали від влучання БпЛА.

Якщо з деталями, то у Москві дрони влучили по трьох житлових будинках: на Профспілковій вулиці, на вулиці Атласова в Новій Москві та на Ленінському проспекті.

За словами очевидців, НП сталася на 25 поверсі. В результаті чого в кількох квартирах поблизу вилетіли шибки.

«Причиною вибуху у багатоповерхівці у Новій Москві, попередньо, міг стати БПЛА. У момент НП у квартирі на 25 поверсі перебували троє людей - двоє дорослих та п'ятирічна дитина. Вони самостійно залишили будинок», - пише Telegram-канал Mash.

Згодом на місці інциденту знайшли уламки, схожі на частини безпілотника, після чого територію оточили.

Ще один безпілотник, попередньо, врізався в багатоповерхівку в Москві на Профспілковій вулиці. Там евакуювали мешканців. Як стало відомо, БПЛА влетів у вікно на 16 поверсі, були пошкоджені вікна.

На цьому атака в Москві не завершилася. В багатоповерхівку на Ленінському проспекті також врізався безпілотник. Його уламки влетіли у вікно однієї із квартир. Після чого з будинку було евакуйовано близько 300 людей.

Відчули на собі атаку і жителі Підмосков'я. Там безпілотник спочатку помітили у небі над селом Пісково.

Після чого про звуки вибухів повідомили жителі Красногорська та Одинцова. За їхніми словами, у небі над Красногірськом видно дим, а у будинках тряслися вікна.

У районі Красногорська пізніше помітили ще один дрон. Але його нібито «збили». Загалом лише в цьому районі зафіксували три БПЛА. Один - у небі над селом Фунькове, другий - над селом Кезьмине, третій - над селом Ромашкове.

Загалом реакція росіян не змусила себе довго чекати. Вони активно поширювали в мережі кадри з можливих «прильотів» та самих БПЛА.

Ще два безпілотники були збиті в Істринському районі Підмосков'я з різницею у півгодини. Вони нібито летіли вони з боку елітного селища Бенілюкс у бік Красногорська. Але їх нібито «збили».

Інформацію про збиття безпілотників у Підмосков'ї підтвердив місцевий губернатор Андрій Воробйов.

«Сьогодні вранці мешканці деяких районів Московської області могли чути звуки вибухів - це працює наша ППО. На підльоті до Москви було збито кілька безпілотників. Прошу мешканців зберігати спокій», - написав він.

Дрони долетіли й до елітної Рубльовки

Що цікаво, що ППО виявилась навіть не настільки й надійною й в елітній Рубльовці, що знаходиться за 20 км від Москви, де проживають чиновники та інші багатії.

За даними телеграм-каналу Shot, тільки над Рубльовкою було збито п'ять дронів.

Загалом у Підмосков'ї було збито 13 безпілотників (троє потрапили по будинках у Москві).

Олег Верлан

30 травня, 2023