У Молдові заявили про ймовірність «війни на Дністрі»

Новини Вінниці / У Молдові заявили про ймовірність «війни на Дністрі»

У Кишиніві помітили зв'язок між нещодавніми мінуваннями та агресивною риторикою Тирасполя. Там вважають можливою військову операцію з боку Росії. Саме так заступник прем'єр-міністра Молдови Олег Серебрян прокоментував заяви Тирасполя і повідомлення про мінування важливих об'єктів у країні.

Про це молдовський урядовець розповів в інтерв'ю The Times.

За словами Серебряна, це, а також – заяви представників невизнаного Придністров'я про «бажання возз'єднатися з Росією» – може бути прелюдією до військового вторгнення РФ. Заступник прем'єр-міністра заявив, що це – явна провокація.

«Це вони вперше таке сказали. Війна в Україні означає, що ми непокоїмось, що йдеться не просто про заяву, а про свого роду прелюдію до операції в Молдові», – заявив Серебрян.

Він додав, що Молдова «зробимо все, щоб уникнути військової конфронтації, але це не на 100% залежить від Кишиніва».

«Ми були здивовані, деякі місцеві політики в останні кілька тижнів були напружені, ми стурбовані, що є певна синергія між «мінуваннями», новою риторикою з Гагаузії, новою, більш агресивною риторикою з Тирасполя – ми вважаємо, що між ними є зв’язок», – додав Серебрян.

Нагадаємо, певна «дестабілізація» у невизнаній «ПМР» відчувалась у травні. Тоді у Кишиніві лише спостерігали. Наприкінці липня ситуація почала розвиватися більш динамічно. Так, 22 липня глава придністровського МЗС Віталій Ігнатьєв заявив, що Тирасполь має намір домагатися незалежності з подальшим приєднанням до Росії. Молдова сподівається на мирне вирішення конфлікту. А 29 липня президентка Молдови Майя Санду відповіла, що у разі поширення агресії РФ на території Молдови Кишинів звернеться по допомогу до Румунії. Про Україну мова не йшла, хоча українці пропонували за потреби «навести лад» в «анклаві».

Олег Верлан

9 серпня, 2022