У Молдові можуть ввести військовий стан через можливу агресію

Новини Вінниці / У Молдові можуть ввести військовий стан через можливу агресію

У сусідній Молдові 9 березня планують ввести військойистан. Президентка Молдови Майя Санду і керівництво країни має інформацію стосовно намірів Росії розпочати загарбницьку війну проти РМ.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко у Facebook.

Зазначимо, раніше NaПарижі писав, що у ПМР привели війська у бойову готовність, а лідер невизнаної республіки Красносєльський запевнив, що Придністров’я не планує жодних нападів.

Проте після того, як Україна подала заявку на вступ до ЄС, аналогічні кроки зробили Грузія та Молдова. У Тирасполі захвилювались. Невизнане Придністров’я почало вимагати від Кишиніва визнання незалежності у зв’язку з цим.

У «МЗС» невизнаної республіки заявили, що це рішення Молдови «ставить остаточну крапку» у спробах врегулювання.

«Рішення молдовської влади означає готовність до передачі суверенітету Молдови наднаціональним органам у Брюсселі та перехід до остаточного військово-політичного та економічного освоєння території Молдови заходом», - йдеться у поширеній ПМР заяві. 

Також у Тирасполі заявляють, що заявка Молдови на членство «свідчить про відмову Молдови від діалогу з Придністров’ям про параметри спільного співіснування, що підтверджується поточним кризовим станом переговорного процесу, паралічем формату «5+2», відмовою від зустрічей на найвищому рівні, невиконанням зобов’язань у пакеті «Берлін плюс», посиленням блокуючих заходів проти Придністров’я».

У тексті зазначають, що Придністров’я звернулося до «ООН, ОБСЄ та інших посередників і спостерігачів у перемовному процесі» з проханням визнати його незалежність і встановити дипломатичні відносини.

Наступним кроком може бути визнання «незалежності» Росією, як у випадку з ОРДЛО та «простягання більш ширшої допомоги» через військову агресію. Якщо так моделювати ситуацію, то цілком вмотивованим виглядає ідея з військовим станом у Молдові. Санду хоче спрацювати на випередження.

Олег Верлан

5 березня, 2022