У Міноборони сказали, коли очікувати переламного моменту у війні з Росією

Новини Вінниці / У Міноборони сказали, коли очікувати переламного моменту у війні з Росією

На брифінгу офіційних представників Сил оборони України заступниця міністра оборони Ганна Маляр озвучила доволі поміркований прогноз подальшого перебігу війни. За її словами, найскладніше у минулому. Проте наступ ЗСУ відбудеться не завтра, адже спочатку треба отримати необхідне озброєння.

«Війна переходить у нову фазу, ворог не зміг здолати Україну ні за три дні, ні за два місяці, ні до 9 травня, як планував. Наші захисники і захисниці героїчно тримають оборону», - підкреслила Маляр.

За її словами, «війна фактично перейшла у другу фазу і цим водорозділом фактично є оборона Києва». Маляр запевнила, що Росія може собі дозволити вести довгу інтенсивну війну, але позиція Заходу, яка є зараз, «це другий фронт, який відкритий проти Росії».

«У нову фазу війни ми входимо на тлі змін глобального ставлення щодо відсічі Росії. Росія фактично зараз заганяє себе у ситуацію, коли не зможе перемогти у війні ресурсів. Потрібно розуміти, що поки західна зброя надійде, у тій кількості, яка потрібна, щоб урівноважити наші потенціали, забезпечити нашу перевагу, пройде певний час. Тому нас з вами очікують декілька надзвичайно складних тижнів, можливо місяців», - повідомила заступниця міністра оборони.

Наразі противник, за словами заступника начальника оперативного управляння Генштабу ЗСУ Олексія Громова, використовуючи тактику так званого повзучого наступу на сході України, намагається оточити та розгромити угруповування об'єднаних сил.

«Втрати противника вже складають близько 20% особового складу та 60% основних видів озброєння та військової техніки», - долав він.

Директор департаменту охорони держкордону ДПСУ Леонід Баран відмітив ситуацію ситуація на кордоні з «Придністров’ям», де ворог може використовувати як напрямок для подальшої ескалації.

«Усі без винятку пункти пропуску на Придністровському сегменті кордону з Молдовою, кордони з Білорусією та Росією за рішенням уряду закриті. Водночас, є факти, коли громадяни України провертаються до країни, особливо на Волинському напрямку, і відповідно до конституційних норм, ми здійснюємо прийом і оформлення», - додав Баран.

Олег Верлан

11 травня, 2022