У мерії Вінниці відповіли на петицію про збереження кінотеатру Коцюбинського

Новини Вінниці / У мерії Вінниці відповіли на петицію про збереження кінотеатру Коцюбинського

У департаменті архітектори та містобудування Вінницької міськради врахують необхідність збереження цінних архітектурно-художніх якостей об’єкта та особливості розташування будівлі колишнього кінотеатру імені Коцюбинського, коли надаватимуть вихідні дані для реконструкції. Це квінтесенція відповіді на петицію щодо збереження будівлі.

Нагадаємо, NaПарижі писав, що кінотеатр Коцюбинського у Вінниці приховує барельєфи з творів «Сонцелюба» та старовинні підземелля. Будівлю планують перетворити на Business hub. Через незгоду вінничанин Олександр Сич зібрав підписи під петицією за збереження кінотеатру імені Коцюбинського.

У підповіді на неї від 8 грудня вказується, що «будівлю кінотеатру ім. Коцюбинського зведено в 1932 році, реконструйовано в 1950-ті роки із застосуванням характерних класицистичних форм того часу».

«На сьогодні кінотеатр ім. Коцюбинського в м. Вінниці формально не є об’єктом культурної спадщини, хоча це важливий архітектурно-містобудівний акцент, художньо-композиційне рішення якого заслуговує на присвоєння будинку статусу пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення. Будівля кінотеатру в поєднанні з характерним довкіллям становить історичну, мистецьку та естетичну суспільно-культурну цінність.
Кінотеатр ім. Коцюбинського було занесено до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини м. Вінниці наказом управління містобудування і архітектури ВМР № 40 від 03.10.2007 р. «Про державну реєстрацію об’єктів культурної спадщини, включених до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини м. Вінниці», але пізніше Міністерством культури України було надано роз’яснення, що УМіА ВМР не мало відповідних повноважень, тому вказаний перелік не є чинним.

За час експлуатації загальний технічний та естетичний стан об’єкта значно погіршився, через що виникла нагальна потреба щодо реконструкції будівлі з її ревалоризацією та забезпеченням умов сучасного використання.

Станом на 02.12.2021 р. вихідні дані на проектування реконструкції кінотеатру ім. Коцюбинського згідно зі ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» уповноваженим органом містобудування та архітектури замовнику не надавались.
При підготовці вищезазначених вихідних даних департаментом архітектури та містобудування міської ради буде враховано необхідність збереження цінних архітектурно-художніх якостей об’єкта та особливості розташування будівлі в Центральному історичному ареалі м. Вінниці, на розі головної містобудівної вісі міста - вулиці Соборної та вулиці Архітектора Артинова, в оточенні пам’яток культурної спадщини», - йдеться у відповіді.

Олеся Рудницька

10 грудня, 2021