У мерії Вінниці хочуть увічнити пам’ять про американського мільйонера Григорія Степанця, який виріс у місті

Новини Вінниці / У мерії Вінниці хочуть увічнити пам’ять про американського мільйонера Григорія Степанця, який виріс у місті

Уродженець Вінниці Григорій Степанець став відомим на весь світ через те, що заповів мільйон доларів Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, а також залишив пожертви двом українським університетам та музичному колективу «Хорея Козацька». Американський мільйонер народився та виріс у Вінниці. І залишився патріотом рідної землі, хоча давно вимушений був емігрувати до США.

«Було б справедливо дізнатись більше про нашого земляка та зберегти пам’ять про людину, яка попри розлуку з Україною, серцем залишалась завжди з нею. Дав доручення Раді з питань історії, культурної спадщини та топоніміки розглянути можливість щодо увічнення пам’яті Григорія Степанця у публічному просторі», - написав у соцмережах міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

Як тільки стало відомо, що Григорій Степанець заповів кошти Залужному, а той перевів їх до ЗСУ, у фейсбук-спільноти «Вінниця Цікава» згадали іншого вінничанина, який підписував свої твори Ніл Крас і розповідав про Степанця.  

Так от, майбутній мільйонер народився у Вінниці у 1938 році. Батька втратив рано – той загинув під час Другої світової. До закінчення війни Григорій з матір’ю перебував на Уралі в евакуації, потім родина повернулась до Вінниці. Повоєнні роки були складними. Вижити їм допоміг дядько Григорія, який як інвалід війни отримував військовий пайок і ділився їжею.

У Вінниці Григорій закінчив школу №4. У 1955 році талановитий юнак став студентом Московського університету імені М.В. Ломоносова, де отримав вищу освіту в галузі математики та хімії, а згодом здобув науковий ступінь кандидата наук з фізичної хімії. Працював вінничанин у Центральній геофізичній експедиції. Але через те, що підписав листа на підтримку дисидентів, його звільнили. Відтоді повноцінно працювати він не міг.

У 1989 Степанець емігрував до США, де працював програмістом у Microsoft Corporation. Разом з колегою він запатентував техніку декодування кодів даних змінної довжини.

До кінця життя Григорій Степанець мешкав у місті Редмонд, штат Вашингтон. Помер 24 жовтня 2022 року. У нього залишилась донька Мілана, онук і правнук.

«Григорій Степанець хотів допомогти Україні у її боротьбі за свободу та ідентичність. Це заслуговує на повагу», - підкреслив очільник Вінниці.