У мережі виклали фото виявлених на кордоні у настоятеля Лаври Павла ікони. Він заперечує їх цінність

Новини Вінниці / У мережі виклали фото виявлених на кордоні у настоятеля Лаври Павла ікони. Він заперечує їх цінність

На українсько-молдовському кордоні у Чернівецькій області правоохоронці при перевірці речей у очільника Києво-Печерської Лаври Павла Лєбєдя, більш відомого як митрополит Павло, виявили дороговартісне церковне майно, зокрема цінні ікони, які вивозилися, нібито контрабандним шляхом. Дозвільні документи він сам виписав. Проте офіційну інформацію представники влади поки не надають, хоча начебто правоохоронні органи розслідують цей факт.

Інформація про перевірку церковника, якого неофіційно називають «Паша Мерседес», 2 жовтня зʼявилася у соцмережах зі світлинами того, що знайшли у митрополита при виїзді.

У Держприкордонслужбі та СБУ ситуацію ще не коментують. Церковнослужитель їх випередив. Очільник лаври запевнив, що до Молдови вивозив кілька куплених у церковній лавці ікон, які не мають особливої цінності. Щодо мети візиту, то Павло пояснив, що їхав для діагностики, адже має проблеми зі здоров’ям.

Він підтвердив обшук у прикордонному пункті, і запевнив, що було порозуміння, після чого навіть сфотографувався із силовиками та подарував їм по шоколадці та церковному календарю. Тому здивований витоком інформації, яку вважає перекрученою.  

Додамо, у ЗМІ задаються питанням, скільки було вивезено майна у попередні поїздки Павла, не відомо. Також можна припустити, що виток інформації стався з подачі певних посадовців СБУ, оскільки не всі навіть у цьому відомстві не всі погоджуються з потребою розслідування.  

І ще цікаво. А чому Павло їхав з Києва до Молдови через Буковину, адже значно простіше та швидше було прямувати через Могилів-Подільський? Тобто він робив крюк у 100 км. Поясненням може бути певні «нестатутні» відносини із силовиками на певній ділянці кордону.