У Лукашенка визнали, що постачають Путіну зброю для війни проти України

Новини Вінниці / У Лукашенка визнали, що постачають Путіну зброю для війни проти України

Прем’єр-міністр Білорусі Роман Головченко в ефірі державного пропагандистського телебачення 24 травня визнав, що республіка не лише надає свою військову інфраструктуру Російській Федерації для війни з Україною, але й продає росіянам зброю.

«Зброя зараз потрібна не тільки для внутрішніх потреб республіки, але й також для Російської Федерації», - сказав Головченко.

Одночасно він бідкався, що санкції Заходу через те, що Мінськ заважають сателітом Кремля та посібником агресії проти України.

Українські ЗМІ писали про те, що режим Лукашенко долучений до агресії ще у квітні 2022 року. Зокрема Defense Express з посиланням на власні джерела розповідав, що Лукашенко відкрив своєрідний "воєнторг" для Путіна. У той час Білорусь почала постачати зі своїх складів для армії РФ набої до стрілецької зброї різного калібру, постріли до гармат БМП-1 та БМП-2, постріли до ручних протитанкових гранатометів, ракети до протитанкових ракетних комплексів та ракет до зенітно-ракетних комплексів. Такі боєприпаси для орків відвантажувались із білоруських складів в районі міста Осиповичі.

Додамо, посол України у Білорусі (2010-11) Роман Безсмертний переконаний, що Путіну таки вдасться дотиснути Лукашенка для прямої агресії, і слід чекати білоруських військ на північно-західному кордоні – у Волинській та Рівненській областях.

«Зі списку відповідальних осіб, які причетні до розв’язання агресивної війни проти України, ні я в якому разі не потрібно виключати самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка і тих осіб, які з боку Білорусі, надавали територію для ведення війни. Оскільки різниці в правовій оцінці дій Путіна та Лукашенка ніякої немає. Як би там Лукашенко не намагався втекти від відповідальності», - сказав Безсмертний в інтерв’ю «Еспресо».