У Лебединому озері Вінниці на грані загибелі червоновухі черепахи, яких викинули господарі

Новини Вінниці / У Лебединому озері Вінниці на грані загибелі червоновухі черепахи, яких викинули господарі

Попри попередження та роз’яснення волонтерів, вінничани не припиняють викидати черепах, які звикли до тропічних кліматичних умов, до Лебединого озера, розташованого у середмісті Вінниці. Нині там перебувають 14 червоноухих черепах. Одну тварину рятують. Від переохолодження у неї симптоми пневмонії. Інші на грані загибелі, адже вони не пристосовані до холодів.

На сполох у Facebook забила вінничанка Людмила Коротка. Жінка у відчаї, адже рятує одну тварину, а для інших шукає однодумців, які б допомогли.

«У позаминулому році із залученням журналістів нам вдалося врятувати 77 черепах. Тоді залучалися волонтери з Вінниці та Києва. У минулому році в озері було відносно мало червоновухих черепах. Нині знову багато. Я нарахувала 14. Вони звикли до тропічного клімату, а з холодами гинуть. Так, є ще кілька болотних черепах, але у тих ще хоча б є шанс вижити взимку. Вони більш пристосовані. У червоновухих його немає», - пояснила вінничанка NaПарижі.   

Зазначимо, червновухі черепахи оселяються у Лебединому озері, що у Центральному парку не випадково. Спочатку вінничани купляють тваринок, а потім, коли ті набридають, підселяють до водойми. Фактично цим лише на трохи продовжується життя черепах.

Живуть такі черепахи від 20 до 30 років, іноді до 40 років. Але їм потрібен теплий субтропічний клімат (не менше +20 градусів) або домашні умови - акваріум на 100—150 літрів, а суша повинна займати не менше 25 % площі акваріуму.

Людмила Коротка додає, що намагається вилікувати одну з врятованих черепах. Але без сторонньої допомоги інші загинуть.

«Керівництво парку як може роз’яснює вінничанам, що не треба випускати у водойму черепах. Проте вони там є… Раніше забрати їх звідти складно – лебеді захищають. Як тільки птахів забирають на зимівлю, потрібно переселяти черепах. Я прошу усіх, хто має бажання та можливості долучитися до порятунку цих тваринок поки вони ще живі», - каже жінка.

Олег Верлан

11 жовтня, 2021