У Кремлі дали наказ захопити всю Харківщину? Аналітики оцінили шанси його виконати

Новини Вінниці / У Кремлі дали наказ захопити всю Харківщину? Аналітики оцінили шанси його виконати

Російський диктатор В.Путін міг наказати командирам захопити Харків та всю область. Одночасно з цим, війська окупантів налякані контратаками ЗСУ в Херсонській та Запорізькій областях.

Про це повідомляє ISW.

В американському Інституті вивчення війни зазначили, що Путін, ймовірно, дав наказ російським командирам захопити Харків та решту області, дві третини перебувають під контролем України.

«ISW пропонує це спостереження як гіпотезу, а не як оцінку, оскільки докази та показники для нього обмежені та непрямі. Російські війська намагаються взяти Дементіївку на північ від Харкова з 26 червня, хоча захоплення Дементіївки має обмежене значення для оборони території Росії від наступальних дій України», — зазначили у звіті аналітики.

Крім того, окупанти вже планують, в який спосіб анексувати Харківську область. Відтак, «голова» окупаційного «уряду» Харківської області Віталій Ганчев та голова «ЛНР» Леонід Пасечник підписали угоду про взаємну співпрацю та оборону. Це, як вважають аналітики ISW, може свідчити про те, що російська влада диктує умови для окупації Харківської області.

Зокрема, 6 липня, Ганчев заявив, що окупована Харківська область складатиметься з Куп'янського, Ізюмського, Вовчанського та Харківського району (з «центром» у Козачій Лопані), куди зокрема «долучив» території, які росіяни досі не змогли захопити.

Втім аналітики шанси на реалізацію такого наказу вважають доволі низькою.

Тим часом з 15 по 16 липня російські війська завдали ракетних ударів по наземних цілях на Півдні.  Зокрема, ввечері 15 липня росіяни випустили від чотирьох до шести крилатих ракет типу Х-101, які є високоточними передовими крилатими ракетами. Вони призначені для атаки попри захист ППО. Кілька з таких влучили у будівлі в центрі Дніпра. Далі вчора, російські терористи завдали ракетного удару по агропідприємству на Черкащині, але більшість цих ракет було знешкоджено на Дніпропетровщині та Запоріжжі українськими ППО.

«Використання росією ракет Х-101 для удару по українському військовому заводу (ЮМЗ у Дніпрі, - прим.авт.) може свідчити про те, що російські сили або закінчуються відповідними боєприпасами для таких ударів, або відчайдушно намагаються обмежити українські удари по російській військовій інфраструктурі, націлившись на українські поставки ракетних і ракетних систем», — зазначили у повідомленні.

Олег Верлан

17 липня, 2022