У Концепції реконструкції площі Перемоги у Вінниці передбачать місце пам’яті

Новини Вінниці / У Концепції реконструкції площі Перемоги у Вінниці передбачать місце пам’яті

У Вінницькій міській раді 30 серпня відбулась робоча нарада з приводу обговорення змін до Концепції реконструкції площі Перемоги та корегування стратегічного проєкту – «Вінницька миля», який включає у себе публічний простір біля Будинку офіцерів.

Як повідомляють у міськраді, головне завдання – розглянути ескізи архітекторів та запропонувати варіанти місць для вшанування пам’яті загиблих 14 липня. На наступному тижні це питання буде винесене на засідання Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки, куди запрошені ініціативну групу, до якої входять рідні загиблих 14 липня.

З липня департамент архітектури та містобудування опрацьовує питання створення місця пам’яті на площі Перемоги, де внаслідок теракту 14 липня загинуло 28 людей, а кілька сотень – отримали поранення.

«Цю роботу необхідно було провести в контексті розробленої Концепції реконструкції площі Перемоги, яка була визнана кращою під час загальноукраїнського архітектурного конкурсу в 2019 році. Її автор – Київська студія ланшафтної архітектури Максима Коцюби. Очікується, що саме її фахівці зуміють інтегрувати у площу нові ідеї, що відповідають викликам сьогодення», - йдеться у повідомленні.

Як наголосили учасники наради, після ракетного удару по Вінниці у суспільстві змінилося сприйняття публічного простору між Будинком офіцерів та Будинком побуту. З’явився запит – на пам’ять. Відповідно виникла й необхідність у корегуванні реалізації проектних ідей архітектурного конкурсу на площу Перемоги.

«Після 14 липня - вибуху у Вінниці на Замості, сприйняття результатів архітектурного конкурсу по площі Перемоги змінилось. Катастрофічні руйнування споруд та найголовніше – втрата людських життів – викликали суспільний запит щодо необхідності проговорення, якого вигляду набуде площа та споруди після відбудови, яким буде місце пам’яті Корегування однозначно буде відбуватися», – зазначив перший заступник директора департаменту-головний архітектор міста Євген Совінський.

Зокрема у процесі розробки проєкту Агенція просторового розвитку пропонує залучити й відомі польські практики створення місць пам’яті. В тому числі варто врахувати і те, що рашистські теракти вже не вперше забирають життя вінничан.

Наразі робоча група при ОДА, до якої увійшли представники власників споруд, обласні та міські чиновники, вивчає шляхи, якими буде поетапно реалізована реставрація і пристосування Будинку офіцерів та реконструкція Будинку побуту «Ювілейний».

По завершенню наради Галина Якубович анонсувала проведення засідання Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки. Вона відбудеться за участі ініціативної групи, до якої входять рідні загиблих, та архітекторів зі столиці вже у понеділок, 5 вересня.

Олеся Рудницька

31 серпня, 2022