У KNESS відтермінували будівництво другої черги заводу у Вінниці

Новини Вінниці / У KNESS відтермінували будівництво другої черги заводу у Вінниці

На початку 2019-го у Вінниці урочисто ввели в експлуатацію І чергу заводу з виробництва сонячних панелей KNESS PV. Тодішнє керівництво Вінниччини та міста вказували на чудові перспективи нового виробництва, адже регіон вважається максимально сприятливий для ведення бізнесу. Також на відкритті зазначали, що «до кінця року» планується ввести в експлуатацію і ІІ чергу заводу.

На початку 2019-го у Вінниці урочисто ввели в експлуатацію І чергу заводу з виробництва сонячних панелей KNESS PV. Тодішнє керівництво Вінниччини та міста вказувало на чудові перспективи нового виробництва, адже регіон вважається максимально сприятливий для ведення бізнесу. Також на відкритті зазначали, що «до кінця року» планується ввести в експлуатацію і ІІ чергу заводу.

Нагадаємо, урочисте відкриття відбулося 5 лютого. Це перше масштабне промислове виробництво сонячних панелей в Україні.

«Ця подія займає у моєму житті дуже важливе місце, адже саме сьогодні ми відкриваємо завод, який завершить черговий етап стратегічного розвитку нашої компанії. З сьогоднішнього дня ми можемо виробляти сто відсотків українських складових сонячних електростанцій. Я вважаю, що це не тільки важливий крок в розвитку нашої компанії, а й країни в цілому. Україна для нас дуже важлива», - сказав у день офіційного старту роботи підприємства генеральний директор KNESS Group Сергій Шакалов.

Наприкінці 2019 року NaПарижі мав намір дізнатися про плани і перспективи компанії, зокрема чи стикалося протягом року підприємство з проблемами, які пов’язані з державою, адже саме на рівні держави дещо змінилися підходи, проблемами, які пов’язані з корупцією, монополістами-постачальниками послуг? А також чи планується відкриття ІІ чергу заводу?

В маркетинговій службі підприємства пояснили редакції, що через завантаженість керівників і щільний графік, зустрітися з журналістом вони не можуть, але пообіцяли відповісти на надіслані запитання на початку січня 2020-го.

Прокоментував їх NaПарижі Сергій Кравчук, директор компанії з постачання електроенергії KNESS Energy:

«Запуск заводу з виробництва фотоелектричних модулів KNESS PV – один із кроків KNESS Group до реалізації 100% виробництва основних комплектуючих для фотоелектричних станцій (ФЕС). З 2015 року KNESS виробляє металоконструкції та електротехнічне обладнання для відновлюваної енергетики та розподільчих мереж. З 2016 року виробнича компанія групи освоїла серійний випуск інверторного обладнання, якого станом на початок 2019 року виготовлено та встановлено вже більше 1 ГВт.  Відкриття KNESS PV дозволило будувати сонячні електростанції повністю оснащені українськими комплектуючими. З весни 2019 року в Україні побудовано близько 10 таких промислових ФЕС.

У грудні 2019 року сонячні модулі виробництва KNESS PV отримали Сертифікат відповідності продукції стандартам International Electrotechnical Commission (IEC) від одного із лідерів в галузі експертизи, випробувань та сертифікації – німецької TÜV SÜD. Міжнародне підтвердження якості викликало велику зацікавленість в придбанні наших панелей з боку країн Європи та США.

Світовий ринок йде до 100% відновлюваної енергії (ВДЕ). Різні країни йдуть різними шляхами, але всі вони прямують до 100% ВДЕ, бо розуміють, що там конкурентоспроможність та незалежність. Україна також рухається у цьому напрямку, не дивлячись на нинішню нестабільність ринку. Ми бачимо, що промисловість взялася за сонячну енергетику у дійсно великих масштабах. Збільшується попит на сонячні панелі серед підприємств, ферм, організацій. Зростає зацікавленість у сонячній енергетиці у ОТГ. Надзвичайно потужний ривок зробив приватний сектор.

Вже понад 10 років група компаній KNESS послідовно втілює мету 100% ВДЕ. KNESS Group будує нові генеруючі потужності – промислові сонячні електростанції, розвиває виробництво обладнання та комплектуючих для ФЕС, а також створює власні рішення у сфері ВДЕ. У найближчих планах – розробка нових інноваційних технологій та їх реалізація (зокрема, дослідження і розробки інновацій у сфері відновлюваної енергетики та акумулювання енергії, над якими працює KNESS RnD Center), розширення виробництва, постачання електроенергії. Але деталі проектів нехай поки що залишаться інтригою. 

Наразі в країні відбуваються трансформаційні процеси, не всі з яких позитивно впливають на розвиток ВДЕ. Проте, в питанні співпраці державні установи показують високий професіоналізм та підтримку розвитку галузі відновлюваної енергетики. Слід відмітити, що ДП Гарантований покупець висвітлює чітко інформацію про проплати по зеленому тарифу, це важливо оскільки багато об'єктів “зеленої” генерації побудовані за кредитні кошти, і платежі, що надходять, повинні здійснюватись в визначений термін.

В умовах впровадження нового ринку електроенергії НЕК “Укренерго” досить злагоджено відпрацював та зробив все, що від нього залежить для безпосередньо впровадження цієї важливої реформи. Як наслідок, маємо, поки що регульований, але все ж таки конкурентний ринок. Це однозначно позитивно впливає на галузь. 

Стосовно природних монополій, то такі наразі є, наприклад, в рамках однієї області працює один оператор системи розподілу, який до впровадження нового ринку електроенергії був також і постачальником електроенергії. Поступово монополізм навіть в розподілі електроенергії буде змінюватись на децентралізовані системи розподілу, наприклад, малі системи розподілу».

Таким чином, можна зрозуміти, що відкриття ІІ черги наразі не є актуальним. Його відтермінували… На це уточнююче питання, в компанії пояснили, що «ми маємо свої пріоритети і плани по розвитку діяльності та виробництва, які є динамічними, тому говорити про відтермінування не коректно». Проте у KNESS не спростували саме це твердження.

Якщо припустити, що на рівні міста та області змін для компанії не відбулося, то на плани вплинули інші процеси – державні.

Зазначимо, останнім часом реалізацію нових амбітних проєктів на Вінниччині вже «заморозили» в МХП.

Олег Верлан

14 січня, 2020