У Харкові суд несподівано «виправдав» обвинуваченого у держзраді мера Південного. З камери він повернувся у кабінет міського голови

Новини Вінниці / У Харкові суд несподівано «виправдав» обвинуваченого у держзраді мера Південного. З камери він повернувся у кабінет міського голови

Київський райсуд Харкова виніс максимально м’який вирок фактично державному зраднику - меру міста Південне Олександру Брюханову. Його покарано, але посадовець отримав умовний термін. Він вже повернувся до робочого кабінету. Як так?... Зазначимо, Південне – місто на південний захід від Харкова не було окуповане, але міський голова з першого дня війни не дав озброїти місцеву тероборону та закликав не чинити опір окупантам.

Отже, що відомо про Брюханова та його дії з початку війни. Зазначимо, що 28 лютого керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що правоохоронці затримали мера Південного, його заступника, керівника місцевого райвідділку поліції й дільничного інспектора за підозрою у держзраді. Вже 4 березня Брюханову оголосили підозру за ч.1 ст.111 КК України (Державна зрада).

Нібито, зважаючи на безліч фактів у справі, можливості та потребу у показовому покаранні, щоб інші замислились, меру світив максимальний термін. У судовому реєстрі є ухвала від 27 травня 2022-го. Там зазначено наступне:

«Слідчий вказує, що особа_1 будучи головою Південноміської територіальної громади Харківської області після вторгнення Збройних Сил Російської Федерації до державного кордону України, 27.02.2022 у невстановлений слідством час, перебуваючи у м. Південне Харківської області, у особа_1 виник злочинний умисел направлений на умисне вчинення дій на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом блокування видачі вогнепальної зброї представникам територіальної оборони в період збройного конфлікту. З цією метою особа_1 звернувся до міської ради про недопущення озброєння військових формувань на території Південної міської територіальної громади задля захисту територіальної цілісності України».

Факт «державної зради» здається очевидним - мер міста у Харківській області звернувся до міської ради і заблокував видачу зброї ТрО, а також виступив перед місцевими мешканцями і закликав не чинити опір російським окупантам.

Далі в ухвалі йдеться про те, що: «Слідчий вказує, що обґрунтованість пред`явленої ОСОБА_1 підозри підтверджується зібраними вході проведення досудового розслідування доказами, а саме: повідомленням про виявлене кримінальне правопорушення від 28.02.2022, заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , допитами ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_2».

Тобто свідків більш ніж достатньо.  Ще прокуратура хотіла для доведення вини Брюханова «провести допити свідків, отримати матеріали публічного виступу ОСОБА_1 , після чого провести експертизи відео-, звукозапису та портретної експертизи за такими матеріалами».

При чому довести вину прокуратура хотіла саме за ч.1 ст.111 КК України (Державна зрада), що передбачає від 12 до 15 років позбавлення волі. Ще 27 травня горіла таким бажанням. І суд задовольним клопотання прокуратури і продовжив строки до 28 серпня.

Однак бажання раптово зникає. Жодні експертизи ніхто вже не проводить, і 11 червня 2022 року прокурор відділу Харківської обласної прокуратури Бондаренко А.О. укладає з Брюхановим угоду про визнання винуватості, в якій вже немає жодної «державної зради».

Вона дивним чином зникла. Дії посадовця перекваліфіковано на ч. 2 ст. 110 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) – від п’яти до десяти років.

І вже 20 червня Київський районний суд Харкова виносить вирок, в якому затверджує цю угоду з прокуратурою. Боюханов отримав по мінімуму - 5 років позбавлення волі, зі звільненням від покарання з іспитовим терміном у два роки.

Запобіжний захід у вигляді у вигляді тримання під вартою скасовано. Обвинуваченого звільнити з під варти з зали суду. Єдине обмеження, яке накладано, - заборона виїжджати за межі України. Людина повернулась до роботи у мерії.

«Так, дійсно він повернувся до роботи. Є ж законний порядок. Вказане питання регулюється ЗУ «Про місцеве самоврядування». Як нам пояснили в прокуратурі, на вказане судове рішення апеляція подаватись не буде. Просити суд про відсторонення його від посади обвинувачення не могло, оскільки він займає виборчу посаду», – пояснили в ОВА доволі дивну ситуацію.

Повноваження міського голови можуть бути припинені у разі його відкликання за народною ініціативою або процедури, запущеної Центрвиборчкомом, через наявність судимості.

Оскільки вирок суду у справі Брюханова ще не вступив у силу, на рішення може бути подана апеляційна скарга з боку Генпрокуратури або керівника Харківської обласної прокуратури. В такому разі справу буде переглянуто ще раз.

До речі, наказом головного атамана Слобожанського козацького округу раніше посадовцеві було присвоєне  козацьке звання генерал-майора… Це так до відома.