У Кафедральному соборі Вінниці до Дня Героїв відбудеться молебень, а на площі Шевченка презентують виставку «Проти Голіафа»

Новини Вінниці / У Кафедральному соборі Вінниці до Дня Героїв відбудеться молебень, а на площі Шевченка презентують виставку «Проти Голіафа»

У Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ Вінниці 23 травня відбудеться молебень до Дня Героїв. Також, на площі Тараса Шевченка, презентують виставку «Проти Голіафа» — про жінок і чоловіків з УПА, які кинули виклик двом тоталітарним режимам.

У Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ Вінниці 23 травня відбудеться молебень до Дня Героїв. Також, на площі Тараса Шевченка, презентують виставку «Проти Голіафа» — про жінок і чоловіків з УПА, які кинули виклик двом тоталітарним режимам.

Як зазначають в Українському інституті національної пам’яті, ідея Свята Героїв виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові: «Обов’язуючі організаційні свята є: свято соборності 22 січня, свято Героїв революції дня 23-го травня і День боротьби 31 серпня».

Дата 23 травня була вибрана не випадково. У травні за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра.

Свято Героїв під час Другої світової війни та після її завершення відзначали учасники визвольного руху.

Цей день був особливим у середовищі української діаспори, яка популяризувала тяглість української військової традиції та героїзм воїнів від часів Давньої Русі, козаччини до двадцятого століття, наводячи приклад Української Галицької армії, Січових Стрільців, Армії УНР, ОУН та УПА. Пам’ять про полеглих героїв, знакові битви вони вважали потужним мобілізаційним та патріотично-виховним чинником, який мотивував до боротьби за незалежність наступні покоління.

Наразі свято не є офіційним, але традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає. Особливо, з огляду на те, що з 2014 року українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави у війні з Російською Федерацією, яка анексувала Крим та окупувала частину Донбасу. На жаль, ряди героїв, які віддали своє життя за Україну в останні сім років, поповнюються чи не щодня.

Олеся Рудницька

22 травня, 2021