У Кабміні пояснили, коли зникнуть черги на АЗС та знизиться ціна на бензин

Новини Вінниці / У Кабміні пояснили, коли зникнуть черги на АЗС та знизиться ціна на бензин

Зниження цін на пальне та відсутність черг на АЗС можна очікувати в Україні після збільшення імпорту. Наразі ситуація з пальним потрохи стабілізується. У західних областях автозаправки вже мають більш-менш достатню кількість пального, у східних проблеми залишаються…

«Пального дійсно стає більше на ринку України. Ми поступово насичуємо ринок - з заходу на схід. На заході ми фіксуємо, що майже відсутні черги і ринок повністю насичений. Залишається ще проблематика зі східними областями і ми над цим працюємо, цього можна досягнути лише за рахунок ще більшого обсягу імпорту», - сказала в ефірі телемарафону міністерка економіки Юлія Свириденко.

Вона також пояснила, що насичення ринку достатньою кількістю пального також вплине на вартість. Після зникнення дефіциту можна очікувати зменшення цін на АЗС.

«Ми відпустили ціноутворення, ми прибрали адміністративний бар'єр. Зараз ціна регулюється попитом і пропозицією. Ми бачимо, що по газу на 2 гривні знизилася ціна. Якщо і далі відбуватиметься таке насичення ринку, таким темпом, як за останні три місяці, то ми очікуємо, що ціна буде знижена і на дизель, і на бензин», - підкреслила міністр.

Свириденко додала, що країна зараз повністю залежить від імпортованого ресурсу, оскільки був знищенний Кременчуцький НПЗ. Тому у Кабміні виділяють певну пріоритетність у забезпеченні пальним. Спочатку його надають військовим, комунальникам, на потреби посівної та збиральної компаній, а лише тоді насичують паливом АЗС.

«Коли будемо мати цю пріоритетність в голові, сприяти адміністративними методами, щоб рух палива в Україну збільшувався, тоді зникнуть черги і запрацюють всі АЗС, які ви кажете сьогодні частково не працюють. Тут важливий момент, для операторів АЗС дуже важливий такий фактор, як кількість днів запасу. У нас у критичні моменти кількість днів запасу було 2-3 дні. Зараз це 6-7 днів, у довоєнний період це будо 14 днів. Коли в операторів АЗС будуть запаси на достатньому рівні - ми зможемо констатувати, що черги на АЗС мають зникнути», - заявила Свириденко.

Олег Верлан

30 червня, 2022