У громадському транспорті Вінниці лише чверть пасажирів перебуває у масках

Новини Вінниці / У громадському транспорті Вінниці лише чверть пасажирів перебуває у масках

Не зважаючи на відносно високий рівень захворюваності на COVID-19, приміром у Вінниці, багато містян продовжують нехтувати елементарними правилами захисту. Доволі показовою є ситуація у громадському транспорті. З дозволом входити у всі двері та відсутністю контролю за дотриманням маскового режиму з боку водія пасажири почали забувати про власну безпеку. За аналізом стану у салонах вінницьких трамваїв, тролейбусів та автобусів протягом вересня, який проведено редакцією NaПарижі, лише чверть пасажирів «одягнена» у маски як слід.

Аналіз не є презентабельним виміром, не претендує на відгуки та реакцію з боку «Вінницької транспортної компанії». Також він не є замовним. Звісно, частина містян переконана, що маски не врятують, деякі впевнені, що після вакцинації загроза минула, молодь не вважає себе групою ризику. Більш того, певна кількість людей переконана, що на рівні держави умисно «нагнітають» ситуацію, аби з жовтня відправити усіх «на карантин». Так можна відволікти від теми тарифів, погіршення економічного стану тощо.   

Втім, містяни самі починають звертати увагу транспортників та влади. Вінничанин Олександр Бубнов 15 вересня опублікував петицію до міськради з проханням посилити карантинні обмеження у транспорті.

Він переконаний, що потрібно «більше інформації у транспорті, щоб водій казав у мікрофон, бо всі вакциновані думають, що їм не потрібна маска у транспорті». Тому автор пропонує хоча б нагадувати пасажирам про необхідність берегтися.

Щодо вакцинованих, то, за словами заступниці директора департаменту охорони здоров'я міської ради Світлани Стефанкової, «кожен п'ятий дорослий вінничанин уже отримав одну або дві дози вакцини – у цифрах це 67196 людей або 22,4% дорослого населення громади». Чесно кажучи, це не надто великий відсоток.

А чи багато хворіє? За абсолютними даними, так. Наприклад, за минулу добу зафіксовано рекордний показник з весняної «хвилі» - 185 випадків. Але це лише 9% від загальної кількості досліджень (1,9 тисяч протягом доби за даними ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». Під час пікової захворюваності фіксували понад 20% позитивних досліджень. Тому паніка зайва, але ж не варто умисно наражати себе на небезпеку.

Олег Верлан

16 вересня, 2021