У Генштабі ЗСУ попереджають про надмірну активність росіян у Придністров’ї

Новини Вінниці / У Генштабі ЗСУ попереджають про надмірну активність росіян у Придністров’ї

У Генеральному штабі ЗСУ розповіли про ситуацію на початок 38-ої доби війни. Зазначається, що противник стягує підрозділи на території Придністров'я.

«Активізовано роботу щодо залучення підрозділів російських військ, які базуються на території Придністровського регіону Республіки Молдова для проведення провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною», йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

Відзначається передислокація російських військ та підрозділів так званої Придністровсько-молдавської республіки (ПМР). Мета може полягати у підготовці «до ведення демонстрації готовності до наступу та, можливо, бойових дій проти України».

Зазначимо, т.зв. Оперативна група російських військ (ОГРВ) у ПМР досить нечисленна: два мотострілкові батальйони плюс підрозділ управління. У цілому – від 1500 до 1700 військовослужбовців РФ.

Переважна більшість складу ОГРВ комплектується з місцевих жителів, які не мають російського громадянства. Там платять краще, ніж у армії ПМР. Вони не мають нормальної  військової підготовки.

На відміну від солдатів, командний склад ОГРВ приїжджає із Росії. Вони нелегально приїжджають через Кишинівський аеропорт.

Значно численнішими за російський контингент є незаконні військові формування так званої «Придністровської Молдавської республіки».

Їх чисельність оцінюється у 7-8 тисяч жителів. Основа – чотири мотострілецькі бригади. Дві на півдні (в Тирасполі та Бендерах), одна в центрі, у Дубоссарах, одна на півночі, у Рибниці. Проте ці бригади – неповний склад. У деяких із них чисельність не перевищує 500 осіб. Для розгортання у повноцінні бойові одиниці вони потребуватимуть докомплектування.

Окрім мотострілкових бригад, є також артилерійський та зенітно-артилерійський полки, батальйони спецназу, розвідувальний, танковий, інженерно-саперний, зв'язку та ремонтний. Також до «військових» можна додати частини «Міністерства держбезпеки» та «Міністерства внутрішніх справ», але проблеми від цього не зникають.

На озброєнні російської армії та їх проксі в окупованій частині Молдови є легка бронетехніка, переважно БТР та БРДМ-2, протитанкові гармати та міномети.

Є й наступальне озброєння – танки Т-64 (офіційно 18 машин, але свідки кажуть, що менше) та РСЗВ типу «Град».

Олег Верлан

2 квітня, 2022