У Фінляндії «дипломатично» послали Росію у напрямку корабля

Новини Вінниці / У Фінляндії «дипломатично» послали Росію у напрямку корабля

На погрози з боку РФ про «наслідки», які стануть результатом вступу Фінляндії до НАТО, не варто звертати занадто великої уваги. Фактично у Хельсінкі послали Москву у напрямку «російського корабля», але дипломатично.

Про позицію країни заявив міністр закордонних справ Пеккі Хаавісто, пише Yle.

«Не новина, що Росія виступає проти розширення НАТО. Ми знаємо це. І не новина, що якщо НАТО розшириться, то Росії доведеться враховувати це у своїх оборонних планах. До цих сигналів з боку Росії варто прислухатися, але нам треба приймати самостійні рішення у сфері оборони», – сказав Хаавісто.

За його словами, погрози російської влади не вплинуть на рішення Фінляндії про подання заявки на вступ до НАТО, яке планується прийняти протягом місяця-півтора, тобто до літніх канікул парламенту.

«На розклад впливає питання щодо Швеції. Чи хочемо ми йти в ногу зі Швецією? Чи синхронізуємося ми з нею? Нашу доповідь про зміну ситуації в галузі безпеки активно читають у Швеції, тобто ми за її допомогою вплинули на дискусію у шведському суспільстві», – сказав Хаавісто.

Як відомо, у Фінляндії та Швеції після початку повномасштабної війни РФ проти України різко зросла підтримка вступу до НАТО. Обидві країни допускають, що вже у червні подадуть заявки на вступ, проте дебати тільки розпочалися. 

Олег Верлан

16 квітня, 2022