У Держпродспоживслужбі назвали причетних до отруєння людей в Осіївці на Вінниччині

Новини Вінниці / У Держпродспоживслужбі назвали причетних до отруєння людей в Осіївці на Вінниччині

Аналізуючи випадок масового отруєння жителів села Осіївка Бершадської громади Гайсинського району, у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницткої області наголосили на тому, що «як показує досвід, щороку під час проведення обробки полів засобами захисту рослин авіаційним методом, реєструються випадки порушень правил їх застосування, що нерідко призводить до скарг населення».

Аналізуючи випадок масового отруєння жителів села Осіївка Бершадської громади Гайсинського району, у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницткої області наголосили на тому, що «як показує досвід, щороку під час проведення обробки полів засобами захисту рослин авіаційним методом, реєструються випадки порушень правил їх застосування, що нерідко призводить до скарг населення».

Нагадаємо, про випадок отруєння «хімією» стало відомо 10 липня, коли місцеві мешканці відчули ознаки погіршення здоров’я.

«Спеціалісти Бершадського управління Держпродспоживслужби, за дорученням Головного управління, були залучені до оперативної групи працівників Національної поліції по встановленню факту отруєння жителів с. Осіївка ядохімікатами під час проведення авіахімробіт на полях місцевого фермерського господарства.

В ході вивчення ситуації було встановлено, що 7 та 8 липня 2021 року компанією "Юнікам-АВІА" проводились авіахімроботи роботи на посівах соняшника ПСП "Еліта" Пшика А.С., які безпосередньо межують з населеним пунктом. Авіахімроботи на полях керівником товариства не було погоджено з Головним управлінням Держпродспоживслужби у Віннцькій області, керівник товариства не звертався до Бершадського управління за консультацією на оформлення погодження. Крім цього, керівник ПСП "Еліта" не повідомив старосту села та жителів про намір проведення авіахімробіт на полях, що розташовані поблизу с.Осіївка.

Під час опитування жителів вул. Центральної с. Осіївка, що проживають в безпосередній близькості до поля, що оброблялось, у 8 осіб були скарги на загальну слабкість, запаморочення, нудоту, підвищене потовиділення та блювання. Крім двох дітей, 9-ти та 12-ти років, за медичною допомогою постраждалі не звертались, на момент вивчення ситуації всі знаходились в задовільному стані.

На місці огляду встановлено, що поле, яке оброблялось, знаходиться на відстані 5 метрів від присадибних ділянок та на відстані 100-120 метрів від житлових забудівель, що вказує на недотримання санітарно-захисної зони (1000 метрів) для проведення авіахімробіт, відповідно до ДСП 8.8.1.2.001-98 "Державні санітарні правила транспортування, зберігання та застосування пестицидів в народному господарстві" та ДСП 382-96 "Державні санітарні правила авіаційного використання пестицидів і агрохімікатів в народному господарстві".

Всі опитані жителі вказували на факт порушення при авіаційному обробітку дотримання санітарно-захисної зони, при цьому вказували, що роботи проводились з 10 до 12 години дня при температурі повітря 25-30 С, що недопустимо.

Під час оперативних дій працівниками поліції було проведено відбір проб рослин (малина) та ґрунту з приватних домоволодінь, проби рослин соняшника і ґрунту з поля, що оброблялось.

Було встановлено, що літаки ПП "Юніком Авіа" обробляли посіви соняшнику, які належать ПСП "Еліта", використовуючи препарати у баковій суміші (фунгіциди та інсектициди), які відносяться до 2-го та 3-го класу токсичності та не зареєстровані для авіаційного використання», - зазначається на сайті головного управління.

За цим фактом слідчим відділом поліції №1 Гайсинського районного управління Нацполіції відкрито кримінальне провадження. Діти були госпіталізовані в інфекційне відділення Бершадської ОЛІЛ з діагнозом «Гострий гастроентероколіт легкого ступеня важкості», а станом на 12 липня вони перебувають в задовільному стані.