У дендропарку на Вінниччині зацвіли райські яблуні

Новини Вінниці / У дендропарку на Вінниччині зацвіли райські яблуні

Міні-дендропарк, розташований у Томашпільському лісництві ДП «Тульчинське ЛМГ», зачаровує саме у цю пору. Декоративні рослини нині цвітуть неймовірно красиво.

Про це повідомляє пресслужба Вінницького ОУЛМГ

Обліплені малиновим цвітом гіллячки дерев приваблюють і бджіл, і людей, які приходять полюбуватись квітами, сфотографуватися. Українці споконвіку були естетами, тому прикрашали і прикрашатимуть садиби та вулиці декоративними рослинами. Сьогодні нікого особливо не здивують екзотичні цвітуни – сакури, магнолії, гліцинії… Але колись навіть такі райські яблуні були дивом…

На територію садиби Томашпільського лісництва цю яблуньку у 80-х роках минулого століття привіз з Молдови тодішній лісничий – Поліщук Анатолій Макарович. До речі, він - перший лісничий Томашпільського лісництва, яке відзначило вже півстолітній ювілей. Анатолій Макарович – з династії лісівників. З червня 2013 року лісництво очолює Дунський Віталій Юрійович.

Тож цвіте щовесни і радує око ця сорокарічна диво-яблунька, а поряд із нею теперішній лісничий посадив молоді деревцята. Він розповідає, що територія садиби лісництва відкрита, тут залюбки бавляться діти, приходять на прогулянку, помилуватися красою дорослі томашпільчани.

«Лісівники Вінниччини – справжні дбайливі господарі української землі. Тому у нашому лісництві – завжди краса і порядок. Наші лісівники і в лісі працюють відповідально, якісно, і на території контори лісництва охайно і доглянуто все», - каже лісничий.

У невеличкому дендропарку площею 1 га, що на території садиби, крім райських яблунь, чимало іншої декоративної краси, екзотичних для нашої місцевості дерев і наших аборигенних видів. Приміром, їстівний каштан, бук звичайний і бук повисла форма, ялина голуба, ялиця біла, акація, айва японська, калина, шикарні 50-річні туї, береза, липа, горіх чорний та ін. Така гарна практика облагороджувати прилеглі території лісництв, лісгоспів, облаштовувати парки, садки, доріжки, водойми, навіть звіринці й інші цікаві локації для лісівників Вінниччини – поширена і звична.

Довідка:

Сьогодні налічується кілька сотень сортів райських яблунь. Однак спочатку ботаніки виділяли в цю групу з диких сортів яблунь такі, які, маючи мініатюрні плоди, були і невисокими. Ці яблуні були названі «Paradisiana», що в перекладі означає «райське яблуко». Добре почувають себе ці дерева лише в широтах із несуворими зимами.

Кажуть, що з плодів цих яблунь можна виготовити чудовий джем, компот, сухофрукти. Ці яблучка так само багаті пектином та вітамінами. Однак у нас, де прекрасно плодоносять сортові крупноплідні яблуні, райські висаджують суто як окрасу садиб чи парків.

Олеся Рудницька

24 травня, 2022