У ДБР спростовують фейк про знищення матеріалів резонансних кримінальних проваджень по Януковичу

Новини Вінниці / У ДБР спростовують фейк про знищення матеріалів резонансних кримінальних проваджень по Януковичу

Вчора, 7 липня, деякі ЗМІ поширили «інсайди» про, нібито, знищення ДБР на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну матеріалів низки резонансних кримінальних проваджень. Серед таких справи щодо підписання «Харківських угод», розгону Майдану, «вугільної справи» та інших.

Як зазначають у ДБР, такі звинувачення не відповідають дійсності та носять відверто маніпулятивний характер.

Зауважимо, протягом останніх кількох діб мережу накрила потужна «хвиля» фейків. Російські пропагандисти вдаються до численних абсурдів. Так, у недавніх обстрілах росіянами Бєлгорода вони звинуватили ні кого б там не було, а прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона. Серед подібних фейків заява Путіна про готовність до переговорів з Україною та твердження про те, що нібито «війну на Сході України розв'язав колективний Захід, а не Росія», а також нібито можливий продаж президентом Володимиром Зеленським та його командою гелікоптерних двигунів для ЗС РФ…

У свою чергу Державне бюро розслідувань повідомляє, що жодна із справ не знищена. Усі матеріали збережено, а провадження розслідуються відповідно до раніше затверджених планів і будуть передані до суду у визначені терміни. Навіть більше: деякі «знищені», на думку «журналістів» провадження, вже завершені та передані в суд за останніх три місяці.

«Хочемо нагадати, що до суду скеровуються виключно оригінали матеріалів. Це стосується у тому числі справ Майдану, з інформацією про їх завершення ви можете ознайомитись на сайті ДБР», - йдеться у повідомленні Бюро.

Серед резонансних справ останніх місяців:

Закликаємо журналістів не поширювати неперевірену та маніпулятивну інформацію! Державне бюро розслідувань відкрите до співпраці та комунікації в межах, визначених законодавством.

Нагадаємо, що Державне бюро розслідувань покликане запобігати, виявляти, припиняти, розкривати і розслідувати кримінальні правопорушення, що вчинили високопосадовці та військовослужбовці. Спроби дискредитувати Бюро в умовах воєнного часу мають на меті розбалансувати усю правоохоронну систему та вивести з-під відповідальності окремих чиновників та високопосадовців, що вчинили незаконні дії чи бездіяльність.

Своєю чергою тим, хто «ділиться такими сенсаціями» з журналістами, хочемо сказати: всі кримінальні провадження збережені та розслідуються. Ви не зможете уникнути відповідальності свідомою дискредитацією органу досудового розслідування.

Додамо, нещодавно В.Янукович вчергове з’явився у публічній площині росЗМІ із заявою «про мир», яка вкладається у бачення капітуляції Кремля. Звісно, на неї ніхто не реагував.

Макс Мельник

8 липня, 2022