У Білорусі біженці з України сплять на підлозі у будинку без світла

Новини Вінниці / У Білорусі біженці з України сплять на підлозі у будинку без світла

На початку повномасштабної війни сім’я українців виїхала до Білорусі. Їх оселили у прикордонній Гомельській області. Як виявилося, живуть люди у сільському будинку без меблів, світла та води, через що вимушені звернутися до місцевих з проханням віддати старі меблі. Згодом обіцяють розрахуватися. У той же час місцева влада «рапортувала», що усіх біженців усім забезпечила.

Як повідомляє «Белсат», за офіційною статистикою ООН до Білорусі після 24 лютого прибуло близько 8 тисяч біженців з України. Представники влади неодноразово заявляли про відмінні умови, які створені для українців, які втекли від війни. «Гомельська Весна» повідомляє про скарги у Facebook на умови, в яких у Білорусі утримують біженців.

«Доброго дня! Звертаюся до вас із проханням про допомогу, ми сім'я біженців з України, нам дали будинок, але він без меблів, води та світла, ми спимо на підлозі з дитиною, будинок холодний та сирий, благаю: якщо у когось є непотрібні меблі, то ми будемо вам дуже вдячні взяти в дар мій номер для зв'язку. Я вже працюю, але поки купити не можу, тому що потрібно пропрацювати 2 місяці щоб отримати зарплату, якщо хтось зможе дати меблі, які вам не потрібні, то із зарплати я зможу віддати гроші! Допоможіть хто чим може! Заздалегідь дякую всім велике – хто відгукнеться», - написала у місцеву групу українка.

Нагадаємо, що допомогою біженцям у Гомельській області переймається переважно «Червоний Хрест». Саме ця організація регулярно звітує про те, що біженців забезпечують предметами першої необхідності. Керівник Гомельського облвиконкому Іван Крупко наголошував, що особисто перевіряв умови проживання біженців та розповідав, що облвиконком виділив кілька установ для біженців, у яких забезпечено відмінні умови для проживання.

Олег Верлан

14 червня, 2022