У Асоціації міст України заявляють про ризик через позбавлення громад бюджетів розвитку

Новини Вінниці / У Асоціації міст України заявляють про ризик через позбавлення громад бюджетів розвитку

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подав до Верховної Ради разом із проєктом Держбюджету на 2022 рік (№6000) зміни до Бюджетного кодексу (№ 6062). Цей законопроєкт дозволяє Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад, а також ліквідує бюджети розвитку. На прикладі Вінниці це означатиме фактично зупинку будь-яких власних ініціатив щодо реконструкції та будівництва об’єктів.

Як зазначив регіональний консультант з бюджетних питань АМУ у Вінницькій області Ігор Вернигор, законопроект № 6062 передбачає  ліквідацію бюджету розвитку у громадах з 1 січня 2023 року. 

«Саме бюджет розвитку – є складовою спеціального фонду місцевого бюджету. Органи місцевого самоврядування з бюджету розвитку здійснюють видатки на соціально-економічний розвиток, виконання інвестиційних програм, будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери та житлово-комунального господарства тощо», - вказав І.Вернигор.

За його словами, у разі ліквідації бюджету розвитку у громадах наслідки будуть відчутними.

«Можу з упевненістю сказати, що перенесення джерел доходів бюджету розвитку до загального фонду місцевих бюджетів призведе до ліквідації «цільових» доходів і в перспективі у більшості громад у Вінницькій області, особливо у сільських та селищних відбудеться скорочення видатків місцевих бюджетів на капітальні цілі, так як дані кошти будуть спрямовуватися на поточні видатки, наприклад на заробітну плату, у тому числі через недофінансування делегованих повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я та соціального захисту», - пояснив перспективи консультант АМУ.

Він наголошує, що «на жаль ми знову повернемося до так званих «бюджетів проїдання», а не розвитку. Окрім того, органи місцевого самоврядування будуть позбавлені окремих додаткових доходів таких, як плата за розміщення тимчасово вільних коштів та права на обслуговування коштів місцевих бюджетів в банках. Не зможуть заробляти на відсотках.

«Як наслідок - встановлення нерівних умов для учасників бюджетного процесу в частині фінансової автономії», - зазначив Ігор Вернигор.

В асоціації також підкреслюють, що запропонований урядом законопроєкт значно розширює контрольні функції Міністерства фінансів і місцевих державних адміністрацій. Чиновники зможуть через суд зупиняти рішення місцевих рад про бюджет, причому не доведеться навіть чекати закінчення судового розгляду.

Законопроєктом пропонується направляти до держбюджету 70% доходів від викупу комунальної землі. Крім іншого, проєкт закону скорочує джерела доходів для місцевих громад, вилучаючи зі структури доходів оплату зборів за видачу ліцензій на проведення лотерей.

NaПарижі запевнили у тому, що аналітики Асоціації міст України підготували лист до комітету Верховної Ради України з питань бюджету (зауваження до законопроєкту № 6062) із зауваженнями.