ЦВК відмовила в реєстрації двом кандидатам на Вінниччині: серед них діючий нардеп від БПП

Новини Вінниці / ЦВК відмовила в реєстрації двом кандидатам на Вінниччині: серед них діючий нардеп від БПП

У п’ятницю, 14 червня, ЦВК відмовила у реєстрації кандидатами у народні депутати низці претендентів. Двоє з них хотіли балотуватися на Вінниччині. Це Сергій Бондарчук, який подавав документи про реєстрацію кандидатом в окрузі №12 та діючий народний депутат від БПП «Солідарність» Микола Кучер – в окрузі №17.

У п’ятницю, 14 червня, у реєстрації кандидатами у народні депутати ЦВК відмовила низці претендентів. Двоє з них хотіли балотуватися на Вінниччині. Це Сергій Бондарчук, який подавав документи про реєстрацію кандидатом в окрузі №12 та діючий народний депутат від БПП «Солідарність» Микола Кучер – в окрузі №17.

Сергій Бондарчук мав намір балотуватися до парламенту як самовисуванець. У Центрвиборчкомі знайшли в поданих ним документах низку порушень.

«Так, на порушення вимог пункту 1 частини другої статті 55 Закону заява Бондарчука С.О. про самовисування в одномандатному виборчому окрузі № 12 не містить зобов’язання в разі обрання депутатом скласти представницький мандат, який відповідно до Конституції України та законів України несумісний з мандатом народного депутата України. Також усупереч вимогам пункту 2 частини другої статті 55 Закону в поданій Бондарчуком С.О. автобіографії не зазначено відомостей щодо часу проживання на території України, громадської роботи (у тому числі на виборних посадах). За таких обставин передбачені пунктами, 1, 2 частини другої статті 55 Закону документи вважаються не поданими. Крім того, відповідно до частини другої статті 56 Закону кандидат у народні депутати України, який балотується в одномандатному виборчому окрузі в порядку самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів Центральній виборчій комісії для реєстрації вносить на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії грошову заставу в розмірі десяти розмірів мінімальної заробітної плати. Натомість до заяви про самовисування Бондарчуком С.О. не додано передбаченого пунктом 4 частини другої статті 55 Закону документа про внесення грошової застави», - йдеться у постанові ЦВК.

Невідповідність вимогам законодавства ЦВК знайшла і в документах Миколи Кучера. Як не дивно, порушення стосуються також застави кандидата.

«До заяви про самовисування Кучером М.І. додано квитанцію Головного управління АТ "Ощадбанк" по м. Києву та Київській області від 12 червня 2019 року № 9 про переказ у безготівковому порядку на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії коштів у розмірі 41 730 грн, у якій зазначено: "платник: Кучер Микола Іванович через Мороз Павло Андрійович". "Призначення платежу: Кучер Микола Іванович через Мороз Павло Андрійович; грошова застава кандидата у народні депутати України Кучера М.І.". Таким чином, грошову заставу внесено неналежною особою, а отже, передбаченого пунктом 4 частини другої статті 55 Закону документа про внесення грошової застави кандидатом у народні депутати України відповідно до статті 56 Закону не додано», - зазначається у рішенні ЦВК.

Не виключено, що ці претенденти, усунувши недоліки, повторно подадуть документи про реєстрацію їх кандидатами у народні депутати.

Сергій Маламура

15 червня, 2019