Цього року Вінниччина найбільше експортувала відходи виробництва

Новини Вінниці / Цього року Вінниччина найбільше експортувала відходи виробництва

Якщо за хибною традицією вінничани вважають, що з області вивозять на експорт переважно соняшник, пшеницю та іншу продуктову «сировину», то у Держстаті наголошують на протилежному. Принаймні за підсумками першого півріччя 2020 року основними експортними товарами були… відходи виробництва. До речі, левову частку імпорту до Вінницької області склали корма.

Якщо, за хибною традицією, вінничани вважають, що з області вивозять на експорт переважно соняшник, пшеницю та іншу продуктову «сировину», то у Держстаті наголошують на протилежному. Принаймні за підсумками першого півріччя 2020 року основними експортними товарами були… так звані відходи виробництва. До речі, левову частку імпорту до Вінницької області склали корма.

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області, у січні–травні 2020 року обсяги експорту готових харчових продуктів склали $106 млн, а імпорту – $11 млн. Їх доля в загальному обсязі експортованих та імпортованих товарів становить, відповідно, 16% та 5%. Основу, як експорту, так і імпорту продуктів харчування, складають залишки і відходи харчової промисловості – відповідно 69% та 73% від загальних обсягів готових харчових продуктів.

Так, з Вінниччини у великих обсягах експортувались макуха та інші тверді відходи (267 тис.т на $53 млн) – до Білорусі, Іспанії, Італії, Литви, Нідерландів, Німеччини, Польщі та Франції; висівки та кормове борошно (31 тис.т на $5 млн) – до Кіпру, Китаю та Туреччини; буряковий жом (18 тис.т на $4 млн) – до Китаю, Кореї, Тайваню та Японії; борошно, крупи та гранули з м’яса або м’ясних субпродуктів (2 тис.т на $1 млн) – до Сингапуру та Туреччини.

Імпортувались до Вінницької області продукти, що використовуються для годівлі тварин (7 тис.т на $7 млн) – найбільше з Китаю, Нідерландів та Польщі.

Вагому частку експорту харчових продуктів займають алкогольні та безалкогольні напої та оцет (10%). Експортовано великі партії спирту етилового до Болгарії, Греції, Литви та Польщі (1042 тис.дал на $5 млн) та горілки (93 тис.дал на $4 млн) – до Азербайджану, Грузії, Казахстану, Латвії, Німеччини, Об’єднаних Арабських Еміратів та Польщі. Також мала місце торгівля продуктами переробки овочів і плодів, загальний обсяг експорту яких склав $9 млн, а імпорту – $1 млн.

Суб’єкти господарювання Вінниччини експортували 4 тис.т різноманітних соків (левову частку до Австрії) та 2 тис.т плодів та горіхів, приготовлених або консервованих (найбільше до Білорусі). До Вінницької області імпортувались консервовані плоди: 75 т персиків – з Греції, 72 т ананасів – з Кенії, Філіппін, 17 т тропічних плодів з Колумбії, а також 163 т соків – найбільше з Австрії, В’єтнаму, Молдови та Нідерландів.

Чималу долю експорту харчових продуктів займає цукор білий (7% або $8 млн). Найбільшими споживачами Вінницького цукру були Туреччина (11 тис.т), Палестина (4 тис.т), Ліван (3 тис.т), Ізраїль (2 тис.т) та Молдова (1 тис.т).

Крім того, експортовано 222 т готової або консервованої риби, ікри риб – до Білорусі, Вірменії, Грузії, Ізраїлю, Молдови; 118 т шоколаду та інших продуктів з вмістом какао (67% всього обсягу – до Білорусі); 455 т печива солодкого сухого – в найбільших кількостях до Азербайджану, Білорусі, Нідерландів, Палестини; 249 т варення, джемів, плодових желе – найбільше до Білорусі, Данії, Молдови, Польщі; 959 т екстрактів солодових, виробів з борошна, крупки, крупи, крохмалю – до Грузії та Молдови.

Макс Мельник

21 липня, 2020