Церковна війна за Луку. У Вінниці Московський патріархат через реєстрацію громади ПЦУ вчинив "розбірки" у «Прозорому офісі» (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Церковна війна за Луку. У Вінниці Московський патріархат через реєстрацію громади ПЦУ вчинив "розбірки" у «Прозорому офісі» (ВІДЕО)

Центр адмінпослуг «Прозорий офіс» на Замості у Вінниці перетворився 7 червня на чергове «поле битви» між парафіянами Спасо-Преображенського храму в селі Лука-Мелешківська та священиками УПЦ Московського патріархату, які застосовували усі «важелі впливу», аби не дати громаді отримати установчі документи. Серед таких важелів, як запевняють селяни, виявилася і поліція, яка вилучила папери.

Центр адмінпослуг «Прозорий офіс» на Замості у Вінниці перетворився 7 червня на чергове «поле битви» між парафіянами Спасо-Преображенського храму в селі Лука-Мелешківська та священиками УПЦ Московського патріархату, які застосовували усі «важелі впливу», аби не дати громаді отримати установчі документи. Серед таких "важелів", як запевняють селяни, виявилася і поліція, яка вилучила папери.

У січні 2019 року на зборах релігійної громади храму в Луці-Мелешківській понад 400 голосами місцевих парафіян було прийнято рішення про перехід до ПЦУ. «Проти» проголосували близько 15 селян. Рішення не підтримав місцевий священик Василь (Аль-Мухамед). Потім актив громади розпочав процедуру юридичного оформлення нової організації.

«Після зборів ми діяли винятково в рамках закону. Натомість, під храмом постійно вартували «тітушки», залучені отцем Василем. З тих пір всі служби ми проводимо біля церкви – на подвір’ї. На підставі рішення січневих зборів ми подали документи для реєстрації релігійної громади, яка вже внесена у Держреєстр, а 7 червня мали отримати документи на руки. Але втрутилися священики Московського патріархату», - розповідає NaПарижі парафіянка  Оксана.  

За її словами до «Прозорого офісу» на чолі з архієпископом Вінницьким УПЦ МП Варсонофієм (Столяром) завітало близько 15 священників. Зокрема, Никодим (Виговський) та Володимир (Тютенко). Почалося відверте «протистояння», під час якого у бік селян лунали погрози та чинився тиск.

Більше того, саме священики Московського патріархату викликали кілька нарядів поліції, аби запобігти отриманню реєстрації. Селяни збентежені тим, що, прибувши до «Прозорого офісу», правоохоронці вилучили реєстраційні документи у чиновників.     

«Що таке перереєстрація? Це викинути членів релігійної громади, служителів з храму, а туди зайдуть нові люди. Вони захоплять майно релігійної громади. Це є рейдерство, силове захоплення», - пояснив позицію Московського патріархату отець Володимир.

Тобто в УПЦ МП продовжують дотримуватися позиції, що попри думку та бажання громади, храми є власністю єпархії та наближених до неї парафіян, а не громади. Саме тому селяни, які вирішили створити релігійну громаду, не мають на це права.

У приміщенні «Прозорого офісу» та на площі перед адмінбудівлею 7 червня було занадто «спекотно». Через напругу навіть двом людям – з обох боків - стало погано. Кажуть, в них нібито стався нервовий зрив, але обійшлося без госпіталізації.

«Ми не втрачаємо надію, що громада отримає документи. Ми не порушуємо закон. Сподіваюся, що вже у понеділок державні органи виправлять ситуацію», - пояснив священик ПЦУ Віктор Чвіркун, який наразі опікується релігійною громадою Луки-Мелешківській.  

Як пояснили NaПарижі у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, реєстраційні документи вилучалися у рамках відкритого кримінального провадження за ч.1 ст. 358 КК України (підробка документів) для їх дослідження. Висновки будуть зроблені згодом.

У поліції наголошують, що отримали заяву від представників релігійної громади (фактично від прихильників УПЦ МП), в якій вказувалося, що проводилися збори села, і на них вирішили за релігійну громаду, а тепер нібито намагаються забрати храм.

В свою чергу прихильники Московського патріархату через правоохоронців намагаються отримати «парасольку» для збереження контролю над спорудою храму попри те, що переважна більшість парафіян прихильна до Православної церкви України.

Використано любительське відео