"Це марна трата часу": чому в містечку на Вінниччині мерія "просить" аж тисячу підписів, щоб розглянути петицію

Новини Вінниці / "Це марна трата часу": чому в містечку на Вінниччині мерія "просить" аж тисячу підписів, щоб розглянути петицію

Як і в більшості міст та містечок України, на сайті Калинівської міськради Вінниччини можна зареєструвати електронну петицію, яку мерія розгляне після того, як звернення набере достатню кількість підписів.

Як і в більшості міст та містечок України, на сайті Калинівської міськради Вінниччини можна зареєструвати електронну петицію, яку мерія розгляне після того, як звернення набере достатню кількість підписів.

Активні жителі громади вирішили скористатися цим правом, але з подивом побачили, що для розгляду їхніх петицій звернення має набрати щонайменше тисячу підписів. Це тоді, як, наприклад, у Вінниці потрібно 350, а в громадах, схожих за розмірами із Калинівською - переважно по сотні.     

Хоча в своєму новому складі Калинівська громада доволі велика - вона, окрім міста, об'єднала ще 47 сіл, що входили до 23 сільрад, назбирати тисячу підписів під електронною петицією тут, м'яко кажучи, проблематично. Хоча й на збір підписів дають не два тижні, як у Вінниці, а - до трьох місяців.  

Зараз на сайті Калинівської міськради зареєстровано три петиції. Найбільше підписів зібрало звернення, щодо повернення на баланс ОТГ газотранспортних мереж - 110. За безплатне харчування всіх школярів у громаді підписалось 50 людей, а останню петицію про створення системи відведення дощової води у місті підтримало, поки що, 95 підписантів. Тобто, "неозброєним оком" видно, що жодне із цих звернень не має шансів набрати тисячу підписів.

  

"Дуже хотіла зареєструвати свою петицію про облаштування у місті велодоріжок, але, коли побачила, що потрібно аж тисяча підписів, зрозуміла, що це буде марна трата часу. Назбирати ці "голоси" - нереально", -  говорить адміністраторка Facebook-спільноти "Підслухано Калинівка" Наталія Куровська.

За словами нинішнього міського голови Калинівки Василя Поліщука, захмарний поріг підписів для розгляду петицій ухвалив попередній міськвиконком.

У коментарі NаПарижі Василь Кіндратович запевнив, що цю норму невдовзі переглянуть. А якими аргументами керувалось попереднє керівництво міста, залишається тільки здогадуватись...

Нині, за словам міського голови, у мерії готові реагувати на всі усні та письмові звернення калинівчан і без збирання підписів. Так, петицію щодо водовідведення у мерії прочитали й робитимуть все можливе, щоб її задовольнити. Зокрема, що стосується центральної вулиці, то на її ремонт нині потрібно до 100 мільйонів гривень, але це - дорога державного значення, тому міська влада може тільки співфінансувати роботи. Відповідну пропозицію мерія Калинівки уже направила Службі автодоріг області.

А ще, каже Василь Поліщук, невдовзі у Калинівці запрацює спеціальна телефонна лінія, на яку зі своїми зверненнями та пропозиціями зможуть звертатися усі жителі громади. На кожне з них у міськраді обіцяють належним чином реагувати.    

Сергій Маламура

9 лютого, 2021