Три способи пізнати Вінницю зі смартфоном: пропонують тематичні прогулянки без гіда

Новини Вінниці / Три способи пізнати Вінницю зі смартфоном: пропонують тематичні прогулянки без гіда

Вінниця – місто з цікавою історією та унікальною атмосферою. Тут є багато музеїв, старовинних будівель і красивих локацій. А ще – безліч способів пізнати місто і полюбити його дужче.

Офіс туризму Вінниці ще в минулому році зібрав десятки унікальних екскурсій та турів місцевих гідес, серед них тематичні, оглядові, транспортні та дитячі: https://vinnytsia.city/ekskursiyi/ . Однак для глибшого пізнання міста можна не чекати чергового збору групи - достатньо озброїтися смартфоном і поринути у цифрові туристичні можливості Вінниці. 

Два з них уже добре відомі – це тематичні прогулянки в андроїд-застосунку «Вільна Мапа. Вінниця», а також 20 QR-табличок проєкту «Moreinfo» на визначних будівлях Міста ідей. Третій спосіб – цьогорічна новинка «Вінниця Centum» – екскурсія з телеграм-ботом від Вінницького обласного краєзнавчого музею.

«Вінниця Centum. Місто впродовж століття»

Це аудіогід середмістям Вінниці у вигляді чат-бота «Вінниця Centum». Цю нестандартну, але неймовірно захоплюючу екскурсію розробила співробітниця Вінницького обласного краєзнавчого музею, історикиня й науковиця Юлія Григор'єва. Збір інформації, запис аудіодоріжок, створення боту – все зробила самотужки. Каже, що таким чином у музеї вирішили розширити обсяг екскурсій, адже через війну їм довелося закрити велику частину експозиції.

Отож, щоб скористатися аудіогідом, потрібно придбати у касі музею путівник (вартість – 120 грн), просканувати QR-код та перейти за посиланням у додаток Телеграм. Там  висвічується перелік з 14 локацій: 1) площа Ліверпуль (старт екскурсії), 2) готелі «Франція» та «Європа», 3) готель «Палас» та будинок Райхера, 4) готелі «Савой», «Франсуа», 5) готель «Бель В’ю», 6) взуттєва фабрика «Яструб», 7) ілюзіон «Амбрось», 8) Вежа, садиба Вілінського, площа Європейська, 9) окружний суд, 10) готель «Вінниця» та бібліотека ім. М. Гоголя, 11) ілюзіон «Експрес», театр, реальне училище, 12) жіноча гімназія, 13) літній сад і театр, 14) Калічанська площа (фініш біля центральної арки в парк).

Усі локації знайти легко, адже маршрут позначений на друкованому путівнику, а телеграм-бот надсилає фото з описом, як туди дістатися. Коли приходите на місце і надсилаєте підтвердження – отримуєте аудіоповідомлення з розповіддю від Юлії Григор'євої, а також додаткові фото чи тогочасні листівки (на окремих локаціях). Тож це дозволяє відчути себе наче на персональній екскурсії.

Весь маршрут побудований за принципом від тогочасних готелів до різних локацій, які показують, як жило і розвивалося місто на межі ХІХ-ХХ століть: про дозвілля, освіту, стан медицини та побуту, і навіть про взуттєву фабрику. Адже саме у той час наше місто почало розвиватися як адміністративний, військовий, освітній та культурний центр. 

«Вінниця Centum» – це нестандартна, цікава і насичена безліччю цікавих, а подекуди й узагалі маловідомих фактів та історій, екскурсія. Прогулюючись центром міста можна почути, наприклад, про те, як колишню бібліотеку ім. Гоголя побудували, орієнтуючись на кращі зразки публічних американських бібліотек. Чи історію, як один з кращих детективів міста (Славінський) розкрив справу про пограбування млина. Юлія Григор’єва каже, що це був справжній фурор, і про блискуче затримання грабіжників переповідали ще дуже і дуже довго.     

Тут є і про перший ліфт та перший асфальт у Вінниці, про апарат для нагрівання води у Вежі Артинова, про відомих акторів, військових і політичних діячів, про експерименти на уроках в реальному училищі та багато-багато іншого. А завершується екскурсія прогулянкою Центральним парком, під час якої екскурсоводка розповідає про сам парк, про поховання польських шляхтичів у ньому, і зрештою – про арку зі шпилем (один із символів Вінниці) та Калічанську площу.  

«Я вирішила зупинитися на звичайному маршруті туриста по центру міста. Щоб це було не дуже довго, і щоб людина не блукала вуличками. Всі знають, як пройти від площі Ліверпуль до центрального парку… А по центру можна погуляти дуже цікаво. Тут легше знайти орієнтири, тут гарна архітектура, гарна місцевість, є на що подивитися… І якщо є бажання – зробити перерву, зайти на каву, чи поїсти, – каже Юлія Григор’єва. – Сподіваюсь, ця екскурсія буде цікавою і пізнавальною. І що після прогулянки ви інакше поглянете на звичні краєвиди і дізнаєтеся більше про місто, яким воно було понад 100 років тому». 

Всю екскурсію можна пройти за годину-дві (тривалість аудіоповідомлень – 1-10 хв). Також посилання за QR-кодом дійсне впродовж календарного місяця (з 1 по 28/31 число), тож маршрут можна пройти у зручний для себе час. А на випадок повітряної тривоги у паперовому буклеті є перелік укриттів по маршруту. Ще один нюанс – телеграм-бот працює тільки на Android.

Застосунок «Вільна Мапа. Вінниця»

Це сучасний і водночас дуже простий мобільний «гід», що дозволяє вільно орієнтуватися у місті, самостійно проходити екскурсії й бачити все розмаїття цікавинок. Наразі є чотири маршрути. Це тематичні прогулянки «Вінницька Єрусалимка», «Вінниця: прогулянка середмістям», «Вінниця – столиця УНР» та велосипедна екскурсія «Вперше у Вінниці».

На усіх маршрутах зафіксовано стартову та кінцеву точки екскурсії, орієнтовний час прогулянки, рейтинг об’єктів, зручний рубрикатор та можливість створення власного ексклюзивного маршруту подорожі містом. А родзинкою додатка є можливість віртуальної «розмови з пам’ятником» через систему QR-кодів на деяких туристичних маршрутах.

Завантажуйте додаток, обирайте самостійну екскурсію та проведіть приємно час: самостійно, з сім’єю чи з друзями. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appgress.vilnamapa&hl=uk&gl=US  

Вінниця у проєкті «Moreinfo»
http://moreinfo.ua/ua/vinnica_ 

Ви напевно бачили яскраві кольорові таблички на старовинних будівлях і туристичних локаціях у Вінниці. Наразі таких 20: на Вишеньці, Поділлі, в П’ятничанах та історичному середмісті. На табличках тексти українською й англійською мовами продубльовані шрифтом Брайля. А відсканувавши QR-код, можна прочитати більше про об’єкт декількома мовами та роздивитися додаткові зображення будівлі ззовні й зсередини. 

Національний музей-садиба і церква-некрополь Миколи Пирогова, фонтан «Сонячна система», Спасо-Преображенський кафедральний собор, Вишенський парк, легендарна телевежа… Їх усі варто побачити. І ще одна зручність: сторінка кожного об’єкта в інтернеті супроводжується аудіогідом. Скануєте QR-код і розглядаєте пам’ятку без напруження очей читанням екрану! Детальніше про сучасну туристичну навігацію від «Moreinfo» – за посиланням: https://vinnytsia.city/u-vinnytsi-prezentuvaly-kontseptsiyu-novoyi-turystychnoyi-navigatsiyi-mista/ 

admin

8 лютого, 2023