Три лікарні з Вінниччини долучаються до реабілітації травмованих під час війни

Новини Вінниці / Три лікарні з Вінниччини долучаються до реабілітації травмованих під час війни

До виконання проєкту «Реабілітація травм війни в Україні» на Вінниччині залучать три медичні заклади. Це Хмільницька обласна лікарня відновного лікування, Клінічний центр медичної реабілітації та фізіотерапії обласної лікарні ім. М. Пирогова та Вінницький обласний клінічний диспансер протирадіаційного захисту.

Про це повідомляє департамент охорони здоров’я Вінницької ОВА.

«Це ті заклади, які уже не перший рік ефективно реабілітують пацієнтів, і не тільки військових. Наприклад, щороку у Хмільницькій обласній лікарні відновного лікування реабілітацію за різними напрямками проходить близько 3000 пацієнтів. Заклад готовий працювати та розвиватися.

Команда Клінічного центру медичної реабілітації та фізіотерапії лікарні ім. М. І. Пирогова, уже три роки допомагає пацієнтам відновлюватися після травм та захворювань. На їхньому рахунку сотні успішних історій пацієнтів.

Останніми роками у Вінницькому обласному клінічному чорнобильському диспансері займалися реабілітацією пацієнтів, які були хворі на COVID-19. Однак, команда цим не обмежилася й активно реабілітує цивільних та військових», - повідомляють у департаменті охорони здоров’я.

Поштовхом до визначення закладів став візит в область Уповноваженої президента України з безбар'єрності Тетяни Ломакіної.

«Ми звикли, що в медичних закладах фахівці розподілені по кабінетах: у 337 кабінеті — кардіолог, в 125 — уролог, ліве крило першого поверху — територія терапевтів, праве крило другого — педіатрів, у підвалі — рентген. Але наш організм — це цілісна та вкрай складна система, тож звертатися до окремого фахівця часто неефективно. Особливо, коли мова йде про складні випадки, зокрема, реабілітацію після важких травм. найефективніший підхід — це команди фахівців, до складу яких входять вузькі спеціалісти з різних напрямків», - зазначила Тетяна Ломакіна під час зустрічі з начальником ОВА Сергієм Борзовим.

До складу мультидисциплінарних реабілітаційних команд входять лікар фізичної реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, психолог і терапевт мови й мовлення. На різних етапах та в різних випадках до неї можуть приєднуватись інші вузькопрофільні фахівці.

«У нас є мережа реабілітаційних закладів, однак її потрібно посилювати. Важливо, щоб у закладах проводилася якісна доказова реабілітація. Пацієнт має повернутися до своєї родини і продовжити жити нормальним життям. Під час перебування у реабілітаційному закладі, лікарі та пацієнт мають докласти спільно, максимум зусиль, аби отримати якісний і позитивний результат», - додала директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.