Трьох закарпатців, які у Вінницю під виглядом взуття постачали зброю, засуджено до 12 років ув’язнення

Новини Вінниці / Трьох закарпатців, які у Вінницю під виглядом взуття постачали зброю, засуджено до 12 років ув’язнення

До 12 років ув’язнення засуджено трьох організаторів транснаціонального злочинного угруповання. За матеріалами СБУ, у суді доведено, що зловмисники займалися нелегальним збутом в Україні вогнепальної зброї іноземного виробництва. У 2017-му вони намагалися завезти її до Вінниці під виглядом взуття.

Нагадаємо події чотирьохрічної давнини. Тоді співробітники СБУ викрили та задокументували діяльність ОЗГ, яка вважалась причетною до незаконного обігу наркотиків, психотропних речовин, вогнепальної зброї та боєприпасів для них.

Як повідомляють у пресслужбі УСБУ у Вінницькій області, викриття зловмисників відбувалося шляхом легендованого проникнення оперативників СБУ до злочинної групи під виглядом кримінальних елементів. Спецпризначенці провели кілька оперативних комбінацій по закупівлі заборонених до вільного обігу нарковмісних речовин і вогнепальної зброї.

Фігуранти кримінального провадження суворо дбали про власну безпеку та конспірацію. Гроші в обмін на зброю передавались як особисто, так і замасковані у комп’ютерну техніку, автоматична зброя надходила залізничним шляхом до Вінниці закамуфльована під взуття.

Під час проведених із «продавцями» у Вінниці зустрічей було обговорено конкретні умови поставки великої партії наркотиків та зброї на територію України. І вже в подальшому, зловмисників було затримано у Ужгороді під час безпосередньої передачі великої партії кокаїну та пістолетів-кулеметів «Scorpion» та «Grand Power».

Слідчі спецслужби встановили, що виявлені та вилучені наркотики і зброя ввозились на територію України зі Словаччини та Чехії, а пістолети-кулемети «Scorpion» використовувалися в ході Балканських війн на території колишньої Югославії.

З моменту затримання (травень 2017 року) і до вступу вироку в законну силу (жовтень 2021) троє учасників злочинної групи перебували під вартою.

На разі судове рішення набуло законної сили. Львівським апеляційним судом залишено без змін вирок Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області. Вказаним вироком визнано винними трьох членів організованої злочинної групи за вчинення злочинів передбачених ч. 3 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), ч. 3 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України та засуджено до 12 років позбавлення волі.

Також зазначається, що у ході слідчих дій, у зловмисників виявлено 4 пістолети-кулемети «Scorpion», 5 бойових пістолетів з глушниками, 600 набоїв різного калібру. Вилучено і майже півкілограма кокаїну, метамфетаміну та інших заборонених речовин.

Макс Мельник

20 жовтня, 2021