Третина росіян за припинення війни: оприлюднено результати закритого соцопитування

Новини Вінниці / Третина росіян за припинення війни: оприлюднено результати закритого соцопитування

У Росії підбили підсумки опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦИОМ). Офіційно їх не оприлюднювали. Це і зрозуміло, адже результати можуть похитнути загальну браваду кремлівського оточення та Путіна.

У розпорядженні «Медузи» опинилися результати цього закритого опитування, проведеного наприкінці червня 2022 на замовлення адміністрації президента РФ. Респондентів запитували: «Одні кажуть, що бойові дії в Україні потрібно зупинити якнайшвидше. Інші вважають, що бойові дії зараз не слід зупиняти. Яка точка зору вам ближча — перша чи друга?».

З документів, які є у «Медузи», випливає, що 30% респондентів вважають, що «бойові дії в Україні» потрібно «зупинити якнайшвидше». Ще 13% важко відповісти, а 57% опитаних впевнені, що війну треба продовжувати. У Кремлі вже ознайомлені з результатами опитування.

Безальтернативна пропаганда з телевізора діє, а інтернет варто обмежувати чи забороняти

Соціологи відмітили, що у віковій групі 18–24 роки за припинення війни виступають 56%, а за продовження лише 19%. Серед росіян 25–34 років закінчення війни підтримують 43%, продовження бойових дій – 41%. Загалом, чим старші респонденти, тим більше вони підтримують війну. Наприклад, серед респондентів віком від 60 років за продовження вторгнення висловилися 72% опитаних. В принципі, такі висновки – не новина. Адже політологи вказували, що «у Росії хочуть війни пенсіонери, які не підуть воювати».

У Москві та Санкт-Петербурзі, судячи з даних закритого опитування, припинення бойових дій хочуть близько 40% респондентів, а 48% виступають за їхнє продовження. Найбільше (62%) прихильників продовження боїв – в інших російських містах-мільйонниках.

Також ВЦИОМ на прохання Кремля вивчав залежність підтримки продовження війни та медіаспоживання. Серед «активних користувачів інтернету» за закінчення бойових дій виступають 47% респондентів, а 35% – за їхнє продовження. Проте серед телеаудиторії прихильників завершення військового конфлікту лише 22%, 68% таких респондентів виступають за його продовження. Тобто безальтернативна пропаганда з телевізора діє, а інтернет варто обмежувати чи забороняти…

Це війна старих і силовиків, які хочуть замкнути країну в минулому

Відкрито ці дані ВЦИОМ не публікує. На сайті центру можна знайти лише результати червневого опитування про те, чи росіяни підтримують «спецоперацію». За даними центру, «швидше підтримують» війну 72% опитаних, «швидше не підтримують» — 17%, важко відповісти на запитання 11%.

Соціолог Григорій Юдін у розмові з «Медузою» назвав результати закритого опитування «передбачуваними». Він звернув увагу, що різні опитування говорять про те, що «спецоперацію» активніше підтримують росіяни старшого віку — а також багато жителів великих міст, де велика частка бюджетників.

«Це війна старих і силовиків, які хочуть замкнути країну в минулому», - коментує Юдін.

При цьому дослідник упевнений, що бажання молоді закінчити бойові дії не призведе у масштабні протести, принаймні найближчим часом. Близьке до АП джерело «Медузи», у свою чергу, відзначило, що навіть якщо такі акції розпочнуться, на них «ОМОНу поки вистачить». За його словами, жодні результати закритих опитувань не можуть призвести до закінчення війни: Президент хоче воювати, а він головний.

Олег Верлан

13 липня, 2022