Трагедія у Краматорську: деталі та фейки навколо загибелі на вокзалі 50 людей, зокрема п’ятеро дітей

Новини Вінниці / Трагедія у Краматорську: деталі та фейки навколо загибелі на вокзалі 50 людей, зокрема п’ятеро дітей

Звірства російських окупантів тривають. Більш того, під кожний військовий злочин Москва готує інформаційний вкид для світової спільноти, але «працює» він виключно на власну зазомбовану аудиторію. Трагедію на вокзалі у Краматорську росіяни теж хотіли використати для пропаганди.

Нагадаємо, сьогодні, 8 квітня, вранці залізничний вокзал Краматорська зазнав ракетного обстрілу з боку російських військових. На момент ракетного удару на вокзалі перебувало близько 4 тисяч осіб. Окупанти поцілили у залу очікування.

За останньою інформацію, кількість жертв обстрілу зросла до півсотні. На місці трагедії відразу загинули 38 осіб, ще 12 померли у лікарнях. Серед загиблих п'ятеро дітей. Відомо, що 98 людей отримали поранення. Уламки виявили навіть за 40 метрів від місця падіння ракети.

Постраждалих в результаті ракетного удару відправлять до лікарень сусідніх областей. Лікарня у Краматорську переповнена.

З вокзалу міста людей почали вивозити автомобільним транспортом до інших більш безпечних станцій. На момент ракетного обстрілу на вокзалі перебували переважено жінки, діти і люди похилого віку. Всі вони очікували поїзд для евакуації на захід України.

За даними голови правління «Укрзалізниці» Олександра Камишина, на вокзал Краматорська прилетіли дві ворожі ракети. Спочатку повідомлялося, що окупанти завдали удару касетним «Іскандером», проте пізніше стало відомо, що удар був нанесений «Точкою-У».

Блюзнірством виглядає те, що на ракеті був напис «За детей». Росія у 2014-му принесла війну на Донбас, вбиває дітей й досі… Кремлівська пропаганда заздалегідь планувала нанести ракетний удар по тим, хто тікав від «руського миру». На це вказують самі пропагандисти.

 

Бойовики маріонеткової «ДНР» одразу заявили, що удару по вокзалу Краматорська було завдано ракетою «Точка-У». Звісно ж, за їх «версією», це українська ракета. В унісон за «денерівцями» Міноборони РФ заявило, що «жодних вогневих завдань 8 квітня в місті Краматорськ у російських збройних сил не було і не планувалося», а удару по місту відбувся з «району населеного пункту Добропілля за 45 кілометрів на південний захід від міста».

Проте, вчергове пропагандистський закид вився невдалим через помилку. Українські ЗМІ звернули увагу, що 8 квітня о 10:24 та 10:25 – приблизно за 20 хвилин до першого повідомлення про ракетний удар по вокзалу – у телеграм-каналі «Типовий Донецьк» з'явилися два відео, ймовірно, із запуском ракет. У підписах говорилося, що ролики знято у місті Шахтарськ, яке контролює «ДНР».

Також з'явилися повідомлення, що у проросійських телеграм-каналах увечері 7 квітня та вранці 8 квітня радили залишати Слов'янськ, Краматорськ та прилеглі населені пункти «не на залізничному транспорті» і писали про «роботу зі скупчення бойовиків ЗСУ».

Росіяни хоча й планували до 2020 року зняти із озброєння «Точки-У», проте використовували їх на минулорічних навчаннях і під час війни проти України, чому є достатньо підтверджень.

Сподіваємось на не тільки осуд дій загарбників, а й суттєвішу реакцію.

Олег Верлан

8 квітня, 2022