Торік на Вінниччині зафіксовано понад двісті випадків сказу серед тварин

Новини Вінниці / Торік на Вінниччині зафіксовано понад двісті випадків сказу серед тварин

За минулий рік на Вінниччині було проведено майже дві тисячі діагностичних досліджень серед тварин, в результаті яких виявлено 264 позитивних Результатів на сказ. Зокрема у 56 котів, 39 собак та 154 диких тварин. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

За минулий рік на Вінниччині було проведено майже дві тисячі діагностичних досліджень серед тварин, в результаті яких виявлено 264 позитивних результатів на сказ. Зокрема у 56 котів, 39 собак та 154 диких тварин. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Крім того, за 2018 рік в області відстріляно та досліджено в регіональній лабораторії ветеринарної медицини 1345 лисів. Виявлено 88 позитивних результатів, що говорить про постійну циркуляцію збудника недуги.

Задля боротьби зі сказом на Вінниччині з літаків над лісами розкидати вакцину від для диких тварин. Пероральна імунізація диких м’ясоїдних в області проведена була вперше, розповсюджено 427,22 тис. доз приманок із вакцинами

За словами начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорія Сидорука, для контролю ефективності такої імунізації відстріляно 730 лисів, від яких відібрано біоматеріал і направлено до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м.Київ.

«Результати перших 100 проб уже маємо. У 21% виявлено поїдання і 23%  - наявність імунітету. Це попередній результат. Попри те, що така імунізація коштує великих грошей її потрібно проводити, як мінімум п’ять років поспіль,як робить це Європа і два рази на рік, одного замало. Без такої пероральної вакцинації нам збутися сказу буде важко», - сказав Григорій Сидорук.