Толока на Південному Бузі: вінничани провели генеральне прибирання на річці (ФОТО)

Новини Вінниці / Толока на Південному Бузі: вінничани провели генеральне прибирання на річці (ФОТО)

Кілька десятків вінничан сьогодні, у свій вихідний вийшли на генеральне прибирання Південного Бугу. Акцію «Чисті річки» ініціював Костянтин Прилепський і кинув «клич» у соцмережах. Містяни залюбки відгукнулися. Хлопець разом із друзями займається сапбордингом, тому не з чужих слів знає на скільки засмічена водна артерія Вінниці. Він зазначає формат «толокою чистити річку з води» не новий, його запозичили у харків’ян, які подібні акції влаштовують часто.

Кілька десятків вінничан сьогодні, у свій вихідний вийшли на генеральне прибирання Південного Бугу. Акцію «Чисті річки» ініціював Костянтин Прилепський і кинув «клич» у соцмережах. Містяни залюбки відгукнулися. Хлопець разом із друзями займається сапбордингом, тому не з чужих слів знає на скільки засмічена водна артерія Вінниці. Він зазначає формат «толокою чистити річку з води» не новий, його запозичили у харків’ян, які подібні акції влаштовують часто.

«Я не очікував, що прийде півміста, добре що прийшли ті, хто є, добре, що хоча б комусь це ще болить. Якщо дві людини є , ти вже не сам і можна здійснювати великі справи. Річка в жахливому стані, хоча з берега може здаватися, що все нормально, однак, якщо підплисти під берег там жах. Ми тут регулярно плаваємо і все бачимо. Зрозуміло, в нас нема райдужних сподівань, що от сьогодні ми зібралися і очистимо Південний Буг та набережну від сміття. Але треба щось робити, щоб показати людям, що є альтернатива. Окрім варіанту «кидай тут сміття, все одно тут вже брудно та засмічено», є і варіант, коли чисто і коли прибирають. До того ж до нас долучилися діти.  Ці хлопчики і дівчатка, які з нами прибирають сьогодні, в коли виростуть десять раз подумають кидати фантик чи пляшку в річку чи ні. Основна ідея, почистити з води те, що не можна дістати з берега», - зазначив співорганізатор  Костянтин Прилепський.

Підтримали акцію рибалки, спортсмени, небайдужі вінничани, спортивні клуби, представники рибоохоронного патруля. На водну толоку вийшли цілими родинами. Сім’я Василевських прибирати Південний Буг прийшла у повному складі: батько Євген, мама Ольга, донька Аріна і син Олексій.

«Наша сімя дуже багато подорожує по цій річці і  бачимо, як люди залишають після себе неприємні сліди у формі пластикових і скляних пляшок, наприклад, чи іншого непотребу.  Потрібно очищати Південний Буг від цього сміття. Звичайно, чисто там, де не смітять, але, на жаль, люди цього не розуміють, і доводиться приводити такі акції. Долучитися до неї ми вирішили одразу, як дізналися. Дітям, по-перше, цікаво, вони люблять кататися на катамарані, а тут плавання та ще й з користю. Потрібно їх долучати до таких акцій, щоб вони бачили, до чого призводить неохайне відношення до води і природи, річки», - говорить Олексій Василевський.

Під час першої офіційної акції «Чисті річки» активісти планують прибрати від сміття до 500 метрів Бугу. Толоку, як запевняють, будуть організовувати ще неодноразово, однак не кожних вихідних.

Тим, кому не вистачило плавзасобів, без роботи не сиділи, збирали сміття на берегу, тут його теж вдосталь.