Тепер офіційно: яких фахівців вінничани називатимуть братами?

Новини Вінниці / Тепер офіційно: яких фахівців вінничани називатимуть братами?

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України наказом «Про затвердження зміни №9 до національного класифікатора ДК 003:2010» ввід деякі зміни.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України наказом «Про затвердження зміни №9 до національного класифікатора ДК 003:2010» ввело деякі зміни. Вінницькі феміністки «гучно» в соцмережах відгуляли «перемогу», адже назви професій тепер отримали «жіночий рід». 

Законодавці не стали змінювати геть усі назви з чоловічого роду на жіночий - забагто мороки. У класифікаторі професій назви робіт наводяться у чоловічому роді, окрім назв, які застосовуються виключно у жіночому роді (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка). Однак, за потребою користувача, при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника, професійні назви робіт можна адаптувати для означення жіночої статі особи, яка виконує роботу.

Тобто в класифікаторі немає точної назви вашої професії. І цілком закономірно, коли ви прийдете з записом в трудовій книжці, в якій написано «філологіня», а фахівчиня, якій ви не сподобались, покаже класифікатор професій і скаже: «Немає в класифікаторі професій такого».

Звичайно, можна буде посилатися на вимоги міністерства, на вимогу, що ваша спеціальність не обов‘язково має бути у класифікаторі, а має лише «відповідати п. 4 параграфа 32 Українського правопису, схваленого постановою Кабінету міністрів України від 22.05.2019 № 437».

Та бюрократи бувають такими «буквоїдами», та й новий правопис діло складне.

У наказі Мінекономіки від 18.08.2020 № 1574 «Про затвердження Зміни № 9 до національного класифікатора ДК 003:2010» навели такі приклади: інженер – інженерка; верстатник широкого профілю – верстатниця широкого профілю; соціолог – соціологіня.

І журналісти вже забили на сполох: «Яка соціологіня, правильно писати соціологиня».

Зазначимо, що в цьому ж наказі є ще кілька цікавих змін.

Зокрема, у Класифікаторі професія «глава Адміністрації президента України» змінили на «керівник Офісу президента України».

Повністю зникла професія друкарка – тепер її замінили на офісний працівник.

До того ж в переліку з‘явились і мускулінні назви.

Стосуються вони медичної сфери. Тож тепер, якщо вам порекомендують звернутися до брата медичного, брата медичного з дієтичного харчування чи брата медичного з косметичних процедур – не дивуйтесь. Назва професії в класифікаторі виписана чітко і здається без помилок.

Марина Карабай

1 вересня, 2020