Телефонували «з НАБУ»: суддя Верховного суду заявила про тиск у справі щодо ДТП із загибеллю дівчинки у Жмеринці

Новини Вінниці / Телефонували «з НАБУ»: суддя Верховного суду заявила про тиск у справі щодо ДТП із загибеллю дівчинки у Жмеринці

Судді Верховного суду зателефонували «з НАБУ» й тиснули, аби вона ухвалила «вірне» рішення по справі щодо ДТП у Жмеринському районі. Ситуація трапилася у Касаційному кримінальному суді, що є частиною Верховного суду.

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Так, суддя Валентина Щепоткіна заявила про тиск у справді щодо ДТП на Вінниччині.

Після погроз суддя звернулася до Вищої ради правосуддя та Офісу генерального прокурора. Жінка повідомила у відповідні інстанції, що на неї чинили тиск щодо справи мешканця Вінницької області, якому був ухвалений вирок за ч. 2 ст. 286 КК (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого або заподіяло тяжке тілесне ушкодження). Суддя головує у цій справі. Згідно з вироком суду, обвинуваченого було засуджено до п'ятьох років позбавлення волі.

Як розповіла В.Щепоткіна, 8 березня 2023 року до неї зателефонував незнайомець, який представився детективом з Національного антикорупційного бюро. Чоловік повідомив, що в НАБУ отримали заяву, в якій міститься інформація про те, що адвокат засудженого намагається зібрати гроші «під суддю». В.Щепоткіна відповіла, що у разі якщо така заява справді надійшла в НАБУ, бюро має перевірити її достовірність. У Вищу раду правосуддя суддя спочатку вирішила не звертатись.

Однак в день розгляду справи, 4 квітня вранці, до судді знову зателефонував незнайомець, якій представився детективом НАБУ. Він сказав жінці, що «вся Жмеринка говорить про збирання грошей для судді за рішення на користь засудженого». Він додав, що Щепоткіна «повинна бути уважною» та залишити обвинувальний вирок Вінницького апеляційного суду без змін.

Після другого дзвінка від незнайомця Валентина Щепоткіна вирішила звернутися у вищі інстанції, оскільки незнайомець вимагав від неї конкретного рішення у справі. Тепер за цю справу візьмуться ВРП та Офіс генерального прокурора та подадуть свої висновки.

Що передувало? Керуючи Ford Transit близько 22 години 19 серпня 2021 року, рухаючись із перевищенням допустимої швидкості руху в населеному пункті, у момент появи в полі його зору 15-річної дівчинки-пішохода, яка перетинала проїзну частину дороги зліва на право по ходу руху автомобіля, водій не вжив своєчасних заходів для зменшення швидкості. Від отриманих тілесних ушкоджень дитина загинула на місці події.

Жмеринським міськрайсудом Вінницької області від 25.03.2022 року чоловіка визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та засуджено до покарання у виді позбавленням волі на строк 5 (п`ять) років, без позбавлення права керування транспортними засобами. На підставі ст.75 КК України його звільнено від відбування призначеного основного покарання з іспитовим терміном у два роки.

У грудні 2022 року Вінницький апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції та призначив покарання за ч. 2 ст. 286 КК України у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 (три) роки.

Макс Мельник

12 квітня, 2023