Таємниця «Адмірала Макарова»: росіяни максимально засекретили долю фрегату

Новини Вінниці / Таємниця «Адмірала Макарова»: росіяни максимально засекретили долю фрегату

Понад добу майже закритою залишається інформація щодо долі російського фрегату «Адмірал Макаров», який було обстріляно ввечері 5 травня поблизу острова Зміїний. Після відомостей про пожежу на судні суцільна тиша. Ні в Офісі президента, ні в Пентагоні не підтверджують потоплення кораблю, а росіяни повністю ігнорують тему, не спростовуючи її, що вказує на існування певних проблем.

Отже, наразі відомо, що російським військовим, які «тримали» Зміїний 2-3 травня було завдано удар. Через те, що більшість контингенту поранено чи вбито, у Севастополі відрядили рятувальну експедицію. Поблизу острова нібито «Нептунами» влучили у «Адмірал Макаров». Про це повідомили одеське видання «Думская» та нардеп Олексій Гончаренко. Йшлося про щонайменше пожежу на судні, капітаном якого є, до речі, уродженець Вінниччини Григорій Бреєв. Саме на ці джерела посилалися інші українські ЗМІ та блогери.  

Також вчора з’явилась інформація, що до шпиталю Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі, ймовірно, привезли поранених військовослужбовців з вищезазначеного фрегата. Хоча може це десант зі Зміїного.

У спільноті «Чорний список Севастополь» у соцмережі «Вконтакте» ще у четвер увечері було опубліковано повідомлення, що у Нахімівському районі Севастополя на вулицях Генерала Мельника та Робочої протягом години було помічено близько 30 машин «швидкої допомоги».

Телеграм-канал «Кримський вітер» із посиланням на власні джерела повідомляє, що до шпиталю Чорноморського флоту на площі Ластової в Севастополі привезли поранених військових моряків із російського фрегата «Адмірал Макаров».

Кадри, ймовірно, пожежі на «Адміралі Макарові» опублікував турецький канал TRT Haber. Відео знімалося з безпілотника. Зображений корабель нагадує фрегат контурами, але через низьку якість відео не можна підтвердити, що це точно він.

У Києві та Вашингтоні досить обережно прокоментували ситуацію по «Адміралу Макарову».

«На даний момент достовірної інформації, що кого-то підбили або не підбили немає. Вона продовжує уточнятися. Утопили навряд, підбили - може бути. Подивимось по результатам. Я поки не готовий казати «так» або «ні» і не радив би нікому поспішати із заявами», – заявив ввечері 6 травня в ефірі YouTube-каналу Фейгін Live радник керівника Офіса президента України Олексій Арестович, якого останнім часом почали критикувати за надмірну балакучість.    

У Міністерстві оборони США теж обмежились «невизначеністю».

«Ми вивчали це весь день і у нас немає інформації, що підтверджує ці повідомлення», – заявив офіційний представник Пентагони Джон Кірбіна 6 травня на брифінгу.

Однак, кажуть «не має диму без вогню». Якщо б враження фрегату виявилось помилкою, російські пропагандисти волали з кожної шпаринки. Визнати навіть влучення напередодні 9 травня для Кремля занадто болісно. Тому утворився певний вакуум. Хоча затишшя зазвичай буває перед бурею.