Синод УПЦ МП назвав дії Порошенка та ПЦУ причинами війни

Новини Вінниці / Синод УПЦ МП назвав дії Порошенка та ПЦУ причинами війни

В Українській православній церкві Московського патріархату офіційно заявили про те, що діяльність п’ятого президента Петра Порошенка та створення ПЦУ стали одними з причин вторгнення російських військ.

Про це йдеться у заяві Священного Синоду від 12 травня.

«Всі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства Петра Олексійовича Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної Церкви України. Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та ПЦУ і стала одним із приводів військового вторгнення в Україну», - заявили в УПЦ МП.

Уточнимо, що вторгнення розпочалось через 2,5 роки після завершення каденції Порошенка, а масовим перехід парафій до ПЦУ став саме з початком війни. Проти Синод диверсантами називає чиновників.

«Вважаємо, що злочинні дії, направлені проти Української Православної Церкви, мають ознаки підривної та диверсійної діяльності і є також наслідком бездіяльності Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, що покликана регулювати міжрелігійні відносини в Україні. Вважаємо неприпустимими намагання заборонити діяльність Української Православної Церкви. Будь-які рішення про заборону нашої Церкви та обмеження прав її віруючих є злочинними і порушують Конституцію України. Такі дії можна кваліфікувати не інакше як акт національного самогубства, адже вони спрямовані проти мільйонів громадян України, які належать до Української Православної Церкви і сьогодні на різних рівнях — на фронті та в тилу — боронять нашу Батьківщину», — підкреслюється у заяві.

У той же час у заяві зазначається, що засуджується військова агресія РФ, «від бойових дій потерпають 14 з 53 єпархій», а дії президента Зеленського Синод підтримуються. Очільника держави просять «втрутитись у ситуацію, зупинити релігійну ворожнечу в українському суспільстві та вжити необхідних заходів проти беззаконних дій», адже до ВР внесено законопроект про заборону УПЦ МП, а на місцях віряни та священики масово переходять до ПЦУ.   

Олег Верлан

13 травня, 2022