«Свиняча справа»: суд на Вінниччині розглянув скаргу двох жінок на сусіда та його свиней

Новини Вінниці / «Свиняча справа»: суд на Вінниччині розглянув скаргу двох жінок на сусіда та його свиней

Не зовсім звичну справу розглянув Хмільницький міськрайонний суд на Вінниччині. Двох хмільничанок, вочевидь, «дістали» сусідські свині і вони вирішили звернутись до Феміди. Історію розгляду справи переповідає пресслужба суду.

Не зовсім звичну справу розглянув Хмільницький міськрайонний суд на Вінниччині. Двох хмільничанок, вочевидь, «дістали» сусідські свині і вони вирішили звернутись до Феміди. Історію розгляду справи переповідає пресслужба суду.  

Позивались жінки до сусіда, який на своїй земельній ділянці побудував господарські будівлі й утримує в них велику кількість свиней, там же здійснює їх забій та обробку туш за допомогою відкритого вогню. За словами сусідок, це зробило їхнє життя нестерпним.

Позивачки вимагали від відповідача припинити свою діяльність, скасувати декларацію про готовність об’єктів (хлівів для утримання свиней) до експлуатації, знести самовільно збудовану будівлю, скасувати запис у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та стягнути моральну шкоду у розмірі 10 тисяч гривень кожній сусідці.

Позивачки нарікали, що постійно страждають від нестерпного смороду, криків свиней, а вода у колодязі, згідно з численними лабораторними дослідженнями, не відповідає вимогам по вмісту нітратів.

Жінки разом зі своїм адвокатом наголосили, що відповідач побудував господарські будівлі без дотримання норм пожежної безпеки та державних будівельних норм, не вкладав договору на утилізацію продуктів життєдіяльності тварин, їх вакцинацію і ветеринарне обслуговування. Свої слова позивачки підтвердили численними зверненнями та відповідями з різних інстанцій.

Відповідач у судовому засіданні заперечив слова позивачок. Чоловік вважає, що на своїй земельній ділянці він вправі робити те, що вважає за потрібне і зробив усе для того, аби врегулювати конфлікт: частину свиней перевіз до тещі, одну із споруд, побудовану з порушенням будівельних норм він демонтував самостійно, продукти життєдіяльності свиней вивозить двічі на день на город, а місце забою він завжди обробляв. Відповідач також стверджує, що у 2019 році він забив лише 4 з 15 свиней і туші обробляв за допомогою газового балону, а за його заявою спеціалізовані служби перевіряли наявність гризунів і їх не виявлено. Чоловік зазначив, що крім нього, сільськогосподарських тварин утримують й інші жителі вулиці, до яких у позивачок претензій немає.

«У судових засіданнях суддя Хмільницького міськрайонного суду Марина Робак заслухала думку сторін, дослідила докази у справі та заслухала свідків. Судом було встановлено, що відповідач утримує свиней з порушенням ряду вимог ДБН, не дотримувався  правил подвірного забою тварин та користувався відкритим вогнем під час обробки туш на меншій, ніж дозволено, відстані від житлових будинків сусідів. Позивачі зуміли довести, що у їхніх домоволодіннях, особливо в літню пору стояв неприємний запах, було чути крики тварин: такі обставини порушували права жінок, визначених статтею 50 Конституції України, статтею 293 Цивільного кодексу України та правил добросусідства. Однак позивачі не надали жодних доказів щодо появи мишей та щурів у їхніх домоволодіннях, в той час як довідки приватного підприємства «Профдезинфекція» інформують, що у відповідача гризунів та слідів їхньої життєдіяльності не виявлено. Не доведено позивачами і причинно-наслідковий зв'язок утримання відповідачем свиней і забруднення колодязю однієї з позивачок нітратами, оскільки колодязі позивачів розташовані у зоні діючого кладовища і поблизу вигрібних ям інших сусідів», - йдеться у повідомленні пресслужби суду.

Зрештою суд заборонив чоловікові утримувати тварин в одній з будівель, що використовуються з порушеннями санітарних норм. Вирішено також стягнути з відповідача на користь двох позивачок по 7 тисяч гривень моральної шкоди та витрати жінок на професійну правничу допомогу і сплачений судовий збір. А в решті позовних вимог суд позивачкам відмовив.

Сергій Маламура

30 червня, 2020