Сусідські війни: у Вінниці жителі одного мікрорайону просять допомогу влади у вирішенні конфлікту з мешканцями іншого

Новини Вінниці / Сусідські війни: у Вінниці жителі одного мікрорайону просять допомогу влади у вирішенні конфлікту з мешканцями іншого

За добу петиція вінничанки Софії Водзінської до міськради набрала майже половину від необхідних для розгляду 350 електронних підписів. Жителі мікрорайону «Академічний» активно підтримують ідею сусідки щодо «відкриття» перекритих провулків Гніванського шосе, аби люби могли дійти до тролейбусних зупинок.

За добу петиція вінничанки Софії Водзінської до міськради набрала майже половину від необхідних для розгляду 350 електронних підписів. Жителі мікрорайону «Академічний» активно підтримують ідею щодо «відкриття» перекритих провулків Гніванського шосе, аби люди могли дійти до тролейбусних зупинок.

С.Водзінська звернулася від імені мешканців мікрорайону «Академічний», які вимагають «забезпечити вільний прохід до громадського транспорту по Гніванському шосе». Вона зазначає, що мікрорайон «Академічний» почав забудовуватися з 2012 року, та з самого початку розпочалися проблеми з інфраструктурою.

«Мешканці 2,3,4,5,6 провулків Гніванського шосе самовільно та незаконно побудували паркани, перекривши доступ мешканцям мікрорайону «Академічний» до громадського транспорту!

4 провулок Гніванського шосе закрито громадянином Саволюком П.А. та громадянкою Слепченко Н.С. біля будинку №110, які посилаються на Рішення Вінницької міської ради №1848 від 27.06.2019 року, що прямо суперечить їхнім діям.

Вищезазначені громадяни грубо проігнорували та порушили пункт 2.1 Рішення Вінницької міської ради №1848 від 27.06.2019 року. (Встановити у договорі земельного сервітуту обмеження (обтяження) відповідно до чинного законодавства, зокрема:
- дотримання функціонального призначення земельної ділянки;
- дотримання вимог Правил охорони електричних мереж затверджених постановою Кабінету міністрів України від 04.03.1997р. № 209(далі - Правила);

- дотримання вимог Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України № 173 від 19.06.1996р. та інших відповідних нормативно-правових актів;
- заборони розміщення будь-яких об’єктів, ТС, встановлення елементів благоустрою, в т. ч. МАФ, без відповідних дозволів;
- вжиття заходів по збереженню об'єктів електричних мереж;
- заборони виконувати будь-які дії в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки (п.8 Правил);
- заборони виконання робіт в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній без письмової згоди енергопідприємств, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника (п.9 Правил)», - йдеться у петиції.

За словами вінничанки, мешканці приватного сектору цих провулків постійно після прибирання своїх земельних ділянок викидають сміття (гілки кущів, дерев, траву, гнилі фрукти, побутові відходи і т.п.) в посадці між мікрорайоном «Академічний» та приватним сектором, чим створюють антисанітарію.

«Мікрорайон «Академічний» заселений здебільшого молодими сім'ями. Серед них багато дітей та студентів, які щодня користуються громадським транспортом. Маршрутні мікроавтобуси «5а» та «22» в час пік переповненні. Студентам та викладачам Аграрного університету, школярам набагато зручніше та ближче використовувати прохід через провулки Гніванського шосе, та користуватися тролейбусом. Також дуже зручний для користування та з'єднання мікрорайону «Академічний» з районом «Вишенька», Палац дітей та юнацтва, клінічна лікарня №2, є муніципальний автобус №16, до зупинок якого теж потрібно іти через вищезазначені зачинені провулки», - вказує у петиції жінка.

За її словами, відповідно до ст.12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин належить: розпорядження землями територіальних громад; здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства.
Відповідно до Закону України «Про планування і забудову територій», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про місцеве самоврядування в Україні» просимо демонтувати незаконні загородження, облаштувати гідний прохід та виконати благоустрій (вимощення тротуарною плиткою частини ґрунтової дороги від вул. Миколаївська до 2,3,4,5,6 провулків Гніванського шосе) по проходу до даних провулків.

І місцева влада пробувала реагувати. Вінничанка додає, що КП «Архітектурно-будівельний сервіс» листом від 22.07.19р. №С-161/01-15 повідомив, що двічі вживав заходів забезпечення вільного проходу громадян шляхом зрізання замків на хвіртках, а також зауважив, що гр. Саволюк П.А. у своїй заяві зазначив, що для вирішення конфліктної ситуації та забезпечення вільного проходу громадян з вулиці Миколаївської до громадського транспорту, хвіртки в огорожах не замикатимуться.

«Також звертаємо Вашу увагу, що відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, керуючись ст. 152 Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», - пояснює авторка.

Макс Мельник

13 березня, 2020