Суддю Шаргородського райсуду погрожують звинуватити у вбивстві

Новини Вінниці / Суддю Шаргородського райсуду погрожують звинуватити у вбивстві

Суддя Шаргородського рай суду Вінницької області Андрея Мельник повідомила Вищу раду правосуддя (ВРП) про погрози та втручання у її діяльність як судді. Жінку попередили, що вона сама може опинитися на лаві підсудних.

Про це повідомляється на сайті ВРП

За інформацією А. Мельник, до суду зателефонував громадянин В., який представився членом громадської організації. Чоловік сказав, що суддею було винесено неправосудне рішення – ухвалу про відкриття провадження у справі. Тому він звинуватить суддю та помічника судді у вбивстві, а відповідне відео надішле на адресу суду.

У повідомленні суддя також зауважила, що громадянин В. неодноразово телефонував до Шаргородського районного суду, погрожуючи працівникам суду, які з ним спілкувалися, а також під час розмови з керівником апарату суду висловлював численні погрози та образи на її адресу, адресу судді та працівників установи.

У ВРП зазначають, що на виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя надіслала до Вищої ради правосуддя та Генеральному прокурору повідомлення про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя із проханням вжити відповідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.

Слід вказати, що незалежність і недоторканність суддів гарантуються статтями 126, 129 Конституції України, якими визначено, що суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права, вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.

У пунктах 13, 14, 38 Рекомендації CM/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов’язки від 17 листопада 2010 року вказано, що потрібно вживати всіх необхідних заходів для забезпечення поваги, захисту і сприяння незалежності та неупередженості суддів, для гарантування безпеки суддів. До цих заходів належить захист судів і суддів, які можуть стати чи вже стали жертвами погроз або актів насильства.

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на зазначене ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактами, повідомленими суддею Шаргородського районного суду Вінницької області Мельник Андреєю Гаврилівною.

Макс Мельник

1 жовтня, 2021