Суд у Вінниці взяв під варту активіста, якого поліція підозрює у вимаганні коштів від працівника МВС

Новини Вінниці / Суд у Вінниці взяв під варту активіста, якого поліція підозрює у вимаганні коштів від працівника МВС

У Вінницькому міському суді 7 липня відбулось судове засідання, в якому було розглянуто клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для голови громадської організації. Вінничанин підозрюється у вимаганні неправомірної вигоди.

Про це повідомляють у суді.

Чоловік підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вчинення дій або бездіяльність з використанням наданих їй повноважень в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду).

Санкції статті передбачають штраф від 34 до 68 тисяч гривень або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.⠀

«З матеріалів клопотання стало відомо, що підозрюваний, будучи керівником громадської організації «Комітет безпеки руху», яка займається висвітленням в засобах масової інформації, проблем діяльності органів Національної поліції, на початку лютого 2022, звернувся до начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Вінницькій області з проханням дати вказівку начальнику сектору юридичного забезпечення, щоб ті приховали перед судом інформацію щодо наявності факту арешту накладеного на майно у рамках досудового розслідування», - йдеться у повідомленні.

З відкритих джерел відомо, що вказану ГО очолює Володимир Черкас. У соцмережах вінничанин часто критикує систему сервісних центрів.

«Потерпілий, усвідомлюючи, що дана вказівка є незаконною, відмовив підозрюваному. Надалі, підозрюваний, почав чинити тиск на потерпілого, шляхом публікацій в соціальній мережі Facebook та інших засобах масової інформації, статей, які негативно висвітлюють діяльність Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Вінницькій області, у тому числі керівництво та працівників. При цьому, підозрюваний, систематично висловлював на адресу потерпілого вимогу про те, що останній повинен відшкодувати йому транспортний засіб. Після чого, підозрюваний надіслав SMS повідомлення потерплілому, з вимогою щодо надання йому неправомірної вигоди у розмірі 2500 доларів США. Надалі, потрепілий, перебуваючи під контролем правоохороних органів, з особистого рахунку перерахував кошти у сумі 80000 гривень на рахунок підозрюваного. У результаті чого, підозрюваний, отримав неправомірну винагороду для третьої особи, за припинення подальших публікацій, які негативно висвітлюють діяльність Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Вінницькій області», - докладно вказується у релізі суду.

Зазначається, що при обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.

«За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів та визначив заставу у розмірі 520 000 грн», - додають у суді.

Наразі тривають слідчі дії.

Макс Мельник

8 липня, 2022