Суд на Вінниччині допоміг дитині позбавити прав біологічного батька

Новини Вінниці / Суд на Вінниччині допоміг дитині позбавити прав біологічного батька

У Томашпільському центрі безоплатної правової допомоги допомогли місцевій дівчинці, в якій померла матір, обмежити права батька у майбутньому, оскільки нині він про дочку і чути не хоче. Його позбавлено батьківських прав, що, до речі, не виключає сплату аліментів дитині.

У Томашпільському центрі безоплатної правової допомоги допомогли місцевій дівчинці, в якої померла матір, обмежити права батька у майбутньому, оскільки нині він про дочку і чути не хоче. Його позбавлено батьківських прав, що, до речі, не виключає сплату аліментів дитині.

Як повідомляють у центрі, до них звернулась неповнолітня особа. Альбіна повідомила, що хоче позбавити батьківських прав тата, оскільки після смерті матері вона залишилась проживати з рідною сестрою, яка про неї піклується та матеріально забезпечує, а от батько, з яким вона бажала відновити спілкування, не проявляє належної турботи та не цікавиться її справами.

Для представництва інтересів Альбіни в районному суді призначили адвоката — Солоненка Богдана Миколайовича. Він порадив клієнтці, окрім позбавлення батьківських прав, поставити перед судом і питання про стягнення аліментів з батька на її утримання.

У судовому засіданні неповнолітня повідомила, що батька вона практично й не знала, оскільки з матір’ю, коли та була жива, він не проживав. Лише після смерті матері, дівчинка дізналась, що у неї є батько та отримала контактні дані тата та відповідно зателефонувала йому.

Батько відмовився з нею підтримувати зв’язок та з часом взагалі змінив номер. Наразі вона проживає з рідною сестрою по матері, яка купує їй одяг, ходить на батьківські збори, займається лікуванням, коли вона хворіє.

Законний представник неповнолітньої - сестра Альбіни.

Колись її матір проживала з батьком Альбіни. У 2006 році чоловіка засудили за вчинення злочину, а після звільнення з місць позбавлення волі він поїхав у Київ, де знайшов цивільну дружину.

Саме сестра Альбіни розшукала цього чоловіка, аби дізнатися, чи є у того плани на доньку. Відповідач на її телефонний дзвінок повідомив, що не має бажання забирати доньку, а в наступному перестав відповідати на телефонні дзвінки, уникав будь-яких розмов, у зв’язку із чим вона спілкувалася з цивільною дружною останнього, котра і повідомила їй про те, що той вживає спиртні напої, вчиняє насильство у сім’ї.

У лютому батько приїхав до їх села, завітав до будинку, посилаючись на те, що має намір познайомитися з донькою, але ввечері повідомив, що у нього відсутні документи, які встановлюють особу, йому ніде переночувати, тому просив залишитися у будинку на ніч та позичити грошей на зворотну дорогу до Києва.

Відповідно кошти на дорогу йому позичили. Після цього відповідач зник, не відповідає на жоден її чи сестри телефонний дзвінок. Є підстави вважати, що батько Альбіни умисно ухиляється від виконання батьківських обов’язків, тому його слід позбавити батьківських прав та стягнути кошти на утримання неповнолітньої сестри.

Представник позивача – адвокат Солоненко Б.М. у судовому засіданні у вступному слові уточнив позовні вимоги в частині стягнення аліментів, зазначивши, що просить визначити аліменти на утримання неповнолітньої Альбіни, у розмірі чверті заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У судовому засіданні було заслухано представника РДА як орган опіки та піклування, який погодився з висновком Органу опіки та піклування щодо позбавлення громадянина В. батьківських прав, оскільки змінити поведінку відповідача щодо його дитини у кращу сторону неможливо, в діях батька наявна вина у невиконанні батьківських обов’язків, проживання дитини з батьком суперечитиме інтересам дівчинки, яка наразі проживає з сестрою та отримує належний догляд та піклування.

Суд прийняв рішення про задоволення позову неповнолітньої особи щодо позбавлення батьківських прав та стягнути аліменти у розмірі однієї чверті (1/4 частини) заробітку (доходу) громадянина В., але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно до повноліття дитини.

admin

8 квітня, 2021