Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)

Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)

На Вінниччині, а саме у селі Яришів Могилів-Подільського району знаходиться невеличка столітня  підземна церква. Відомо, що викопали дану церкву, а зверху звів маленьку келію, уродженець Яришева, чернець Агафодор (Шумлянський) у 1920-х на власному городі разом зі Сергієм Сердюком.

На Вінниччині, а саме у селі Яришів Могилів-Подільського району, знаходиться невеличка столітня підземна церква. Відомо, що викопав її, а зверху звів маленьку келію, уродженець Яришева, чернець Агафодор (Шумлянський) у 1920-х на власному городі разом зі Сергієм Сердюком.

Що ж саме відомо про засновника доволі незвичної для вінничан церкви? Як пишуть у Facebook групі "Історія міст і сіл Поділля", його звали Андрієм, й у віці 16-17 років він разом з односельцями відправився на Афон, де з дитинства мріяв жити. Там прийняв постриг і став Арсенієм. Однак афонський клімат був дуже вологий і не підходив для нього. Прислухавшись до поради духівника, чоловік повернувся в Україну, й проходив лікування у Харкові, де прийняв чернецтво і його нарекли саме Агафодором.

Після повернення в село Яришів, Агафодор задумав побудувати в рідному селі церкву на пожертви жителів навколишніх сіл. Це йому вдалося, і храм звели за 8 кілометрів від Яришева та 3 кілометри від Слободи-Яришівської, на полі недалеко від садиби Турчака.

Будівництво припало на часи репресій, то було вирішено спочатку вирити звичайний погріб, а звідти, через тунель вже можна було потрапити й у церкву, яку видовбали просто у скелі. Вона невелика, загалом близько 15 квадратних метрів. Є зроблений з дубових дощок вівтар, царські врата, жертовник. Все збереглось з тих часів. Центральна частина невеличка, округлої форми, зі склепінням.

У радянський час цю церкву закрили і зробили з неї миловарню, яку згодом зруйнували.

У 1941 році спочатку німці, а згодом румуни дозволили відновлювати храми для богослужінь. Яришівська церква була переобладнана під клуб, але віряни швидко її відновили, а Агафодора запросили освятити храм і проводити службу в ньому.

На сьогоднішній день, підземний храм досі діючий, у ньому проводять богослужіння. Доглядає за храмом пані Ольга, яка залюбки погодилась показати підземну церкву

Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)Новини Вінниці / Сторічна Яришівська підземна церква є єдиною на Вінниччині у своєму роді (ФОТО)
Ірина Заіковата

15 травня, 2020