Старовинний будинок садівника та оранжерею, створені відомим ландшафтним дизайнером, відреставрують на Вінниччині

Новини Вінниці / Старовинний будинок садівника та оранжерею, створені відомим ландшафтним дизайнером, відреставрують на Вінниччині

В селі Северинівка, що на Вінниччині, відновлюють будинок та оранжерею, створену відомим ландшафтним дизайнером, архітектором Діонісієм Макклером. Про це повідомляють громадські активісти з Вінниці, а саме, ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

В селі Северинівка, що на Вінниччині, відновлюють будинок та оранжерею, створену відомим ландшафтним дизайнером, архітектором Діонісієм Макклером. Про це повідомляють громадські активісти з Вінниці, а саме, ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

Споруда, збудована як помешкання для садівника, була створена приблизно в 1812 році. Будиночок і досі зберігся в доволі непоганому стані, а ось від оранжереї залишилась лише руїни.

Справа в тому, що дах оранжереї та одна зі стін були скляними, тож не дивно, що будівля швидше зазнала руйнування.

Згідно досліджень, свого часу в будиночку жив не просто садівник, а сам Діонісій Макклер, що прибув у Северинівку на запрошення графа Орловського.

Можновладець в 1806 році закінчив будівництво маєтку для своєї родини - двоповерхового палацу у стилі пізнього класицизму з елементами барокко, та вирішив «озеленити» садибу. Запросив модного на той час ландшафтного дизайнера Діонісія Макклера, який на відмінно справився зі своює роботою. Розкішний парк, який розпочинався на фронтальній стороні палацу простяеться аж до берегів річки Рів.

Зазначимо, що ідея відновити оранжерею належить американцю - волонтеру Корпусу Миру США Майклу Діксону. Чоловік, який є архітектором-реставратором, побудував її на Вінниччині в 2011 році. У Северинівці його увагу привернули залишки старої будівлі. Майкл дізнався, що до 1926 року тут діяла спроєктована Макклером оранжерея.

Волонтер задумав реставрувати споруду і навіть намалював схеми відновлення. Проте  фінансова можливіть з‘явилась лише зараз у вигляді грошей з Євросоюзу.

Довідково, один з найвідоміших ірландських садівників Діонісій Макклер (1762-1853) зробив значних внесок у розвиток садово-паркового мистецтва в Україні. Після здобуття освіти в Дубліні і Лондоні (ботаніка, паркове мистецтво, ландшафтна архітектура) Макклер переїхав до Польщі, а потім почав створювати неповторні сади та парки на Поділлі та Волині. 

Загалом його авторству належить більше 40 парків на території України.

Новини Вінниці / Старовинний будинок садівника та оранжерею, створені відомим ландшафтним дизайнером, відреставрують на ВінниччиніНовини Вінниці / Старовинний будинок садівника та оранжерею, створені відомим ландшафтним дизайнером, відреставрують на Вінниччині
Марина Карабай

21 листопада, 2019