Старовинну зброю селянин з Вінниччини переробив на знаряддя для забою свиней

Новини Вінниці / Старовинну зброю селянин з Вінниччини переробив на знаряддя для забою свиней

Вінницький обласний краєзнавчий музей продемонстрував один із експонатів – вістря списа, який налічує тисячолітню історію. Експонат цей цікавий ще й тим, що донедавна його використовували в господарстві.

Вінницький обласний краєзнавчий музей продемонстрував один із експонатів – вістря списа, який налічує тисячолітню історію. Експонат цікавий ще й тим, що донедавна його використовували в господарстві.

Про це йдеться на сторінці Facebook музею.

«Що може об’єднувати зображення давньоруських воїнів та свинини? Відповідь: один із експонатів нашого музею. Дійсно дивний і дещо моторошний. Предмет у 2019 р. передав до музею мешканець с. Грушківці Калинівського району. Це – вістря списа, яке було випадково знайдене жителями села. Такий тип озброєння характерний для кінця Х–ХІІ ст.», - йдеться в інформації.

Музейники повідомляють, що на початку ХХІ ст. зі знайденого вістря зробили швайку для забою свиней.

Предмет зберігся настільки добре, що до нього просто доварили стрижень з різьбою і зробили руків’я.

Співробітник музею Ольга Грабовська повідомляє, що біля села Грушківці, а саме там знашли вістря, зберіглися залишки укріплень давньоруського часу. Городище було відкрите в середині ХХ ст. доцентом Вінницького педінституту к.і.н. Павлом Хавлюком. За даними досліджень, воно споруджене слов’янами у Х–ХІ ст. і використовувалось до періоду пізнього середньовіччя.

Музейники заначають, що цей експонат вони презентують в рамках всесвітнього флешмобу, ініційованому британським Йоркширським музеєм #CreepiestObject

На фото: вістря списа з одного із музеїв Великої Британії.

Марина Карабай

30 квітня, 2020