Старовинну цеглу з гербом Потоцьких на Вінниччині продають за 10 гривень

Новини Вінниці / Старовинну цеглу з гербом Потоцьких на Вінниччині продають за 10 гривень

У селі Уладівка Літинського району розбирають старовинну цукроварню. Колись вона належала до родинного володіння графів Потоцьких, де і почали виробляти цукор. Завод давно «зачинили», а тепер його розбирають, зокрема будівлі, яким понад 100 років. Саму цеглу продають усім бажаючим. «Царська» з гербом Потоцьких коштує 10 гривень.

У селі Уладівка Літинського району розбирають старовинну цукроварню. Колись вона належала до родинного володіння графів Потоцьких, де і почали виробляти цукор. Завод давно «зачинили», а тепер його розбирають, зокрема будівлі, яким понад 100 років. Саму цеглу продають усім бажаючим. «Царська» з гербом Романа Потоцького коштує 10 гривень.

Як повідомляє ТСН, на цьому місці був маєток Потоцьких. Ця родина започаткувала цукроваріння в селі ще наприкінці ХІХ сторіччя. Охорона заводу запевняє, що розбирають робітники лише цегляні будівлі радянського періоду. Працівникам платять по 700 гривень за тисячу цеглин. Надалі її продають. Силікатна «вторинна» цегла коштує 25 грн., а червона – 2 грн. Інколи трапляються і раритети часів Російської імперії.

На сполох б’ють селяни. Вони наголошують, що власники, але хто саме, в селі не знають, поставили задачу розібрати усі графські споруди. Втім завідувач сектором охорони культурної спадщини Вінницької ОДА Михайло Потупчик уточнює, що не всі об’єкти цукроварні мають охоронний статус. Його отримала лише будівля цукрозаводчика. Якщо почнуть її розбирати, то матимуть справу з порушення закону, через що «світить» кримінальна відповідальність. Решта споруд заводу не є пам’ятками архітектури із відповідним статусом, тому зупинити роботи влада немає підстав.