Стало відомо, як з 1 вересня працюватимуть вінницькі школи

Новини Вінниці / Стало відомо, як з 1 вересня працюватимуть вінницькі школи

Освітяни Вінниці готуються до нового навчального року, який, судячи з усього буде непростим. Як повідомляють у пресслужбі міськради, вперше за парти вінницьких шкіл сядуть 4700 першокласників. Але до навчання у карантинних умовах потрібно заздалегідь готуватися.

Освітяни Вінниці готуються до нового навчального року, який, судячи з усього, буде непростим. Як повідомляють у пресслужбі міськради, вперше за парти вінницьких шкіл сядуть 4700 першокласників. Але до навчання у карантинних умовах потрібно заздалегідь готуватися.

Сьогодні на брифінгу міський голова Сергій Моргунов розповів, які плани в освітян міста щодо роботи в умовах, якщо територія Вінницької ОТГ опиниться в різних карантинних зонах.

Як відомо, учні та вчителі мають слідувати усім рекомендованим протиепідемічним правилам: дотримуватися дистанції, мити руки, користуватися масками в коридорах шкіл, проводити дезінфекцію та провітрювання приміщень.

"Під час начального процесу у кожному закладі буде визначено формат роботи у трьох випадках: коли місто буде знаходитись у «жовтій», «помаранчевій» або, не дай Бог, в «червоній» карантинній зоні. План дій буде затверджуватись педагогічною радою навчальних закладів. Чому так? Кожна школа має свої особливості: кількість учнів, площу закладу, завантаженість початкової, середньої чи старшої школи та інше. І адміністрації шкіл будуть формувати свій графік роботи для кожного класу в кожному з трьох випадків", – розповів С.Моргунов.

За його словами, якщо Вінниця перебуватиме у «зеленій» зоні, то буде звичайний режим навчання. Але з обов’язковим дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

У «жовтій» і «помаранчевій» зонах режим зміниться. Навчання проводитиметься у змішаній формі – очній і дистанційній. Якщо місто буде в «жовтій» зоні, департамент освіти рекомендує скорочення тривалості уроків. Якщо у «помаранчевій» зоні, будуть вводитись жорсткіші правила.

За попередніми рекомендаціями діти початкової школи будуть ходити в школу. Учні середньої і старшої перейдуть на змішане навчання: до школи вони будуть ходити через день і ділитись на групи. Це допоможе розвантажити школу та зменшити кількість дітей, для яких з’явиться можливість забезпечити навчання у більшій кількості класів.

Адміністрації мають сформувати такий графік, щоб всі діти навчались у закладах однакову кількість часу. Діти, які залишатимуться вдома, будуть навчатись дистанційно. Як буде відбуватись навчання для кожного класу, повідомлятимуть класні керівники. Єдиного формату для усіх шкіл не буде.

Якщо ж Вінниця потрапить в «червону» зону, навчання буде проводитись дистанційно.

У мерії наголошують, що в якій би карантинній зоні не знаходилося місто, в школи не допускатимуться батьки, учні та працівники закладів з ознаками респіраторних захворювань.

В навчальні заклади діти заходитимуть усіма дверима, які можливо відкрити в школах. Щоб зменшити кількість дітей, які контактують між собою на перервах, буде змінений час початку уроків для різних класів.

С.Моргунов також нагадав, що всі школи, як і садочки, будуть забезпечені деззасобами для рук і обробки поверхонь, безконтактними термометрами, милом, а також паперовими рушниками. На це з бюджету Вінницької громади виділили 3,7 млн грн.

Сергій Маламура

21 серпня, 2020